Soms kan je baby wat huilerig zijn, zonder dat je als mama of papa weet waarom. Wist je dat de oorzaak heel vaak te zoeken is bij de luier? Je kleintje kan namelijk wat last hebben van rode billen. Natuurlijk wil je als ouder liefst weten waar dat vandaan komt. Wij zetten de mogelijke oorzaken even op een rijtje voor jou…

Mijn baby heeft last van rode billetjes: waar ligt de oorzaak?

Eerst en vooral: rode billetjes zijn een vaak voorkomend probleem bij baby’s. Bijna iedere baby krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. Dus als jouw baby ook last van luieruitslag heeft, is dit helemaal niet zo uitzonderlijk. Luieruitslag is irritatie van de huid die meestal op de billetjes van je baby zit. Maar ook op andere plaatsen die door de luier bedekt worden, zoals de lies of de huidplooien tussen de beentjes, kan er luieruitslag optreden.

De oorzaak van rode billen is te vinden in de combinatie van ontlasting, urine en de wrijving van de luier. Ontlasting en urine maken de huid van je kleintje week en vochtig. Ze geven bovendien bepaalde stoffen af die de huid irriteren. En als de luier dan de hele tijd langs de billetjes schuurt, kan de babyhuid ruw worden en uitslag gaan vertonen. Die is gemakkelijk te herkennen: de plekken op de huid zijn rood verkleurd, zien er geïrriteerd uit en kunnen zelfs kleine wondjes vertonen.

Kan voeding de oorzaak zijn van de rode billen bij mijn peuter?

Dat kan zeker. In welke mate voeding de oorzaak kan zijn van rode billetjes, verschilt echter van kind tot kind. Bij overgang naar een vastere of andere vorm van voedsel, kan het echter wel eens voorkomen dat er luieruitslag ontstaat. De samenstelling van de ontlasting verandert namelijk mee met de eetgewoonten van je kindje. Daardoor kunnen er stoffen vrijkomen die inwerken op de tere babybilletjes.

Als ouder is het natuurlijk leuk om te zien hoe je peuter al flink mee-eet aan tafel. Je kleintje nieuwe smaken laten ontdekken is prima, maar let best op met voeding als kool, ui en bonen of pittig gekruide gerechten. Ook sap van citrusvruchten kan zorgen voor irriterende stoffen in de ontlasting en urine van je baby. Daarom is het bij de overgang naar ander voedsel nuttig om een dagboekje bij te houden. Noteer daarin elk moment waarop je baby iets nieuws eet of drinkt.

Zo leer je al snel het effect van nieuwe voeding herkennen. Op die manier kan je de oorzaak van rode billen bij je peuter wegnemen en luieruitslag voorkomen. Is er niets aan de voeding van je kleintje veranderd en merk je toch luieruitslag op? Check dan of het doorkomen van nieuwe tandjes misschien de aanleiding is voor de rode billen bij je peuter, want ook dat is mogelijk.

Wat als mijn baby langere tijd last heeft van rode billen?

Gaat de luieruitslag — ondanks jouw goede zorgen — niet over? Dan liep jouw kindje mogelijk een schimmelinfectie op. Geen paniek: dat klinkt erger dan het is. Zo’n infectie bij baby’s ontstaat vaak op warme en vochtige plekken, zoals in een luier. De oorzaak van de rode billen is dan een bepaalde schimmel of gist die van nature altijd op de huid van je kindje aanwezig is. Onder warme, vochtige omstandigheden kunnen die infecteren, bijvoorbeeld op kleine wondjes veroorzaakt door het wrijven van de luier. Je herkent een schimmelinfectie aan een schilferige rand rond de rode plekken op de babybillen.

Denk je dat een schimmel de oorzaak is van de luieruitslag bij jouw baby? Dan ga je best even bij de kinderarts langs. Die zal dan een schimmelwerend zalfje voorschrijven, dat je vaak zelfs in combinatie met een huidherstellende zinkzalf mag gebruiken. Hiermee gaan de klachten meestal snel over en wordt jouw baby snel weer zijn vrolijke zelf.