Vanaf het moment dat je kindje geboren is, wil je maar één ding; genieten van jouw kleintje. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar er komt een moment dat jij en je partner meer willen zijn dan ouders alleen. Tijd voor een nachtje weg of avondje uit. Maar je kindje uit handen geven, kan best een stap zijn. Zwitsal geeft je een paar tips om het iets makkelijker te maken.

 • Zorg voor een vertrouwde oppas
  Je gaat pas met een goed gevoel een avondje uit (of een weekend weg), wanneer je zeker weet dat je je kindje in goede handen kan achterlaten. Of hij nu verblijft bij opa en oma, andere familie, goede vrienden of een vaste oppas; zorg dat je je hier prettig bij voelt.
 • Zorg voor een goede communicatielijn
  Het is uiteraard van groot belang dat je zelf goed bereikbaar bent, ook als je zelf weg bent. Maar minstens zo belangrijk is het, om de oppas te vragen om goed bereikbaar te zijn. Blijft je kind bij opa en oma, maak dan een Whatsapp groep aan, waarin zowel oma als opa foto’s en updates kunnen plaatsen. Dan hoef je nergens om te vragen en weet je dat het goed zit.
 • Zorg voor een vertrouwde slaapomgeving
  Is je kind op een plek waar hij nog niet eerder geslapen heeft, zorg dan voor herkenbare elementen. Neem zijn eigen slaapzak mee, vergeet z’n lievelingsknuffels niet en licht de oppas in kwestie in over jullie bed rituelen. Ben je bang dat jouw kindje moeite heeft met inslapen zonder jouw aanwezigheid? Geef dan een door jou gedragen T-shirt mee aan. Wanneer deze in zijn bedje ligt, ruikt hij jouw geur en voelt hij zich automatisch al een stuk veiliger en geborgen.
 • Back-up
  Heb je toch gekozen voor een oppas die niet in je top drie stond? Zorg dan voor een goede back-up. Misschien kan een van jullie ouders bijvoorbeeld dienst doen als reserve oppas. Geef dan aan de oppas door dat ze hem of haar te allen tijde kan bellen in geval van nood. Vaak geeft het een geruststellend gevoel als je weet dat opa en oma een oogje in het zeil houden.
 • Maak je niet druk en geniet!
  Misschien wel de beste tip van het rijtje; laat het los. Je baby kruipt niet in zeven sloten tegelijk en wanneer het nodig is, word je altijd als eerste gebeld. Morgen en alle dagen daarna is er nog genoeg tijd om ouders te zijn, nu is het moment om te genieten!