Baby’s hebben een gevoelige en kwetsbare huid. Daarom krijgen heel wat baby’s door hun luiers vroeg of laat rode uitslag op hun billen. En dat is niet leuk en vaak zelfs pijnlijk voor je kindje. Met deze antirodebillentips voelt je kleintje zich goed in z’n vel (én luier).

Elk babyhuidje is fragiel

Wees gerust: het is heel normaal dat de huid van jouw baby er broos en kwetsbaar uitziet. Pas rond de leeftijd van twee jaar begint de huid sterker te worden en blijft ze makkelijker gehydrateerd. Ze heeft in de eerste jaren dan ook extra verzorging nodig. Zeker de billen van een baby, die aan veel wrijving worden blootgesteld, verdienen extra aandacht.

Heeft jouw baby zachte billen en zijn er geen verschijnselen van droogheid of overgevoeligheid? Dan is de huid voldoende gehydrateerd. Bij irritatie, uitslag of rode vlekjes is de kans groot dat je kind met luieruitslag te kampen heeft.

Wat is de oorzaak van rode billetjes bij jouw baby?

Huidirritatie bij baby’s ontstaat wanneer de huid van je baby wordt geprikkeld, bijvoorbeeld omdat de luier schuurt. Die luieruitslag is meestal het gevolg van urine en ontlasting die de huid van je baby zacht en kwetsbaar maken. Komen de eerste tandjes van je kindje door of schakel je over op andere babyvoeding? Ook die opgroeifases kunnen rode billetjes bij je baby veroorzaken.

Op zich een onschuldige aandoening, maar niet zo fijn om er als mama of papa mee geconfronteerd te worden. Gelukkig zijn er een paar heel eenvoudige manieren om de rode uitslag van de huid bij jouw kindje met zachtheid te behandelen én te voorkomen.

Hoe behandel je uitslag op de billen van je baby het best?

Heeft je baby ondanks de goede zorgen tóch rode billetjes opgelopen? Dan kan je dat best zo snel mogelijk goed behandelen. Breng bij elke luierverschoning een beschermende zinkzalf  aan om de kwetsbare huid van je baby te beschermen. Zo’n zalf bevat zinkoxide, een poeder dat de billetjes van je kleintje droog houdt en een beschermend laagje vormt dat irritatie tegengaat.

Al eens talkpoeder geprobeerd? Bepoeder de billetjes van je baby ermee na het verschonen van de luier. Dat zorgt voor verkoeling bij een geïrriteerde huid. Het absorbeert bovendien vocht en helpt
zo rode vlekjes op de huid te voorkomen.

Wat kan je doen om rode billen te voorkomen?

  • Verschoon de luier van je baby vaak genoeg, zelfs als er maar een klein plasje of een beetje ontlasting in zit. De regel is: beter iets te vaak, dan iets te weinig. Zo geef je vocht en ontlasting minder kans om de gevoelige huid aan te tasten.
  • De ene luier is de andere niet. Kies bij voorkeur voor wegwerpluiers met een goed absorberende en ademende buitenlaag. Let er ook op dat de luier goed aansluit. Want een luier die te groot is, kan gaan schuren en veroorzaakt irritatie. Gebruik lauw water en olie- of lotiondoekjes om de billetjes schoon te maken. En wist je dat babyzalf ook een preventieve werking heeft?
  • En laat je kindje gerust ook eens een tijdje met de billetjes bloot liggen op een droge ondergrond. Dat vinden baby’s niet alleen fijn, het laat ook de huid even ademen voor je je kleintje een verse luier aantrekt. Gebruik voor je kindje bovendien alleen verzorgingsproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor de tere babyhuid. Dat is de beste basis voor een blije baby!