Elke baby zal er vroeg of laat een keer last van krijgen: rode billetjes. Wanneer je de billen, met of zonder billendoekjes, aanraakt klinkt er gegil. Eén blik zegt genoeg; dit is luieruitslag. Een onschuldige aandoening, maar o zo pijnlijk voor jouw kindje.

Hoe komt mijn kindje aan luieruitslag?

Luieruitslag is een combinatie van de stoffen die in urine en ontlasting zitten en het schuren van de luier tegen de billen. Het is moedereigen om de schuld bij onszelf te zoeken. Het kan natuurlijk voorkomen dat we de luier net iets te laat hebben verschoond. Maar het kan ook zijn dat je kindje een (over)gevoelige huid heeft of dat er tandjes doorkomen. Wanneer dit laatste het geval is, heeft je kindje vaak dunnere en zure ontlasting, wat voor luieruitslag kan zorgen.

Luieruitslag behandelen

Zwitsal Zinkzalf  is vaak een goed startpunt om snel van de pijnlijke billetjes af te komen en is bovendien vrij van parfum. Je kindje regelmatig(er) verschonen kan ook goed helpen om het in de toekomst te voorkomen. Je verkleint zo in ieder geval de kans dat het huidje geïrriteerd kan raken. Blijft de luieruitslag aanhouden? Probeer dan eens de volgende dingen:

  • Al eens talkpoeder geprobeerd? Je kunt dit gebruiken als verkoeling bij een geïrriteerde huid door de billen te bepoederen na het verschonen. Zwitsal Talkpoeder absorbeert het vocht en helpt zo geïrriteerde vlekjes op de huid te voorkomen.
  • Misschien zijn de verzorgingsproducten die je gebruikt niet geschikt voor het huidje van jouw baby. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het huidje overgevoelig is. Wist je dat Zwitsal speciale (parfumvrije) producten heeft voor een gevoelige huid? Van zachte crème en billendoekjes tot aan shampoo & wasgel; Zwitsal Gevoelig Huidje helpt jouw kindje beschermen tegen al deze ongemakken.
  • Wanneer de huid erg droog is, kunnen de (volle) luiers vervelend aanvoelen. Voor kindjes met een droge huid heeft Zwitsal extra hydraterende lotions. Probeer eens of deze de uitkomst bieden.
  • Alle voorgaande tips geprobeerd en nog steeds rode billen? Kijk dan eens of vaker verschonen helpt. Je kindje verschonen na ontlasting, voor én na elk slaapje en wanneer hij wakker is, zou moeten volstaan. Maar het kan zijn dat de huid van jouw kindje toch behoefte heeft aan nog regelmatiger verschonen.

Blijft het toch een probleem? Raadpleeg dan een huisarts.