Luieruitslag is geen pretje voor je peuter. Op zich zijn rode billen en irritatie aan de rand van de luier zijn niet zo’n drama. Maar ze kunnen er wel voor zorgen dat je peuter zich wat prikkelbaar of zeurderig gedraagt. Een herkenbare situatie voor heel wat ouders met peuters in huis, die vraagt om een juiste aanpak van de oorzaak…

Wat is de oorzaak van die uitslag op de billen van je peuter?

Dat de luier van een peuter met rode billen verschonen een pijnlijke bedoening kan zijn, begrijpen we maar al te best. Maar gelukkig is luieruitslag niet echt ernstig en kan dit, wanneer je het slim aanpakt, binnen een paar dagen heel sterk verbeteren of zelfs helemaal weg zijn. 

De oorzaak van rode billen is een samenspel van verschillende factoren. De roodheid — of soms zelfs kleine wondjes — ontstaat meestal door de combinatie van warmte onder de luier, wrijving van de luier en contact van de huid met ontlasting en urine. En ook de overschakeling naar vast voedsel of bepaalde intoleranties kunnen ermee te maken hebben.

En ja, daar heeft bijna elke peuter die nog een luier draagt weleens last van. Toch wil je die vervelende uitslag als ouder liefst voorkomen, dat spreekt vanzelf.

Elke babyhuid is anders

Vóór we je wat meer vertellen over de behandeling van rode billen bij een peuter, is het belangrijk te weten welk type huid jouw kind heeft. Er zijn drie types:

  • Normale babyhuid: deze huid is goed gehydrateerd. Ze is zacht, soepel en vertoont geen onregelmatigheden. 
  • Droge babyhuid: voelt ruwer aan en vervelt snel.
  • (Over)gevoelige babyhuid: wordt snel rood bij wrijving en andere agressies: vocht, warmte, …  Bij dit type is de kans op rode billen het grootst.

Zo maak je die rode billen minder pijnlijk voor je peuter

De huid van baby’s en peuters is nog niet volgroeid. Dat maakt ze veel kwetsbaarder voor vocht en vuil. Heeft je peuter wel vaker last van uitslag op de billen? Dan is het slim om de luier van je kind wat vaker dan normaal te verschonen. Let goed op het gedrag van je kindje, zodat je snel tot de actie kunt overgaan.

Merk je dat irritatie van de huid in en rond de luierzone voor ongemak bij je kleintje zorgt? Smeer de rode huid in met een babyzalf op basis van zink. Die zorgt onmiddellijk voor verzachting. Diezelfde zinkzalf kan je ook uitstekend gebruiken om de oorzaak van rode billetjes te bestrijden. Smeer bij elke verschoonbeurt een laagje van deze zalf op de plaatsen die vatbaar zijn voor irritatie. Zo kan je kindje zich in alle vrijheid uitleven. Want geef toe: zo’n vrolijke peuter in huis, daar word je als mama of papa toch ook gelukkig van?

Maak verschonen bij luieruitslag wat leuker voor je peuter… en jezelf!

Als je kindje last heeft van rode billetjes, dan is verschonen van een luier allesbehalve prettig. Om het wat draaglijker te maken voor je kleintje, kun je de billen schoonmaken in bad of onder de douche voor je een nieuwe luier omdoet.

Reinigen met lauw water is een stuk aangenamer dan schoonwrijven met billendoekjes. Dep de huid voorzichtig droog en smeer een laagje zinkzalf. Kent je peuter al een paar leuke kinderliedjes? Ga dan voor het ultieme tovermiddeltje tegen rode-billetjes-verdriet: haal je zangtalent boven! Je zal zien, ‘hop, paardje, hop’ of ‘handjes draaien’ kunnen écht wonderen doen…