Je baby die zijn eerste tandjes krijgt, dat is zo’n moment waar je als ouder trots op bent, toch? Voor je kindje veroorzaakt het doorkomen van tandjes helaas vaak een beetje pijn en ongemak. Zo kan het tandvlees niet alleen wat ontsteken, soms gaat er ook luieruitslag met nieuwe tandjes gepaard. Laten we even bekijken hoe dat precies komt.

Wanneer je baby de eerste tandjes krijgt… en luieruitslag

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandje als ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Maar maak je geen zorgen als het bij jouw baby vroeger of later is, want alle kindjes zijn anders. Sommige krijgen na 4 maanden al hun eerste tandje, bij andere kan het tot 8 maanden duren. Meestal verloopt het aanmaken van de tandjes volgens een vast schema, te beginnen met de twee middelste snijtanden onderaan. En die doorkomende tandjes kunnen voor luieruitslag bij je baby zorgen. 

Waarom kan je baby meer last hebben van luieruitslag als hij tandjes aanmaakt?

Als jonge ouder vraag je je waarschijnlijk af hoe luieruitslag bij je baby veroorzaakt kan worden door nieuwe tandjes. Terecht, want er doen heel wat fabeltjes de ronde. En eigenlijk is er ook niet echt een wetenschappelijke verklaring. Toch merken veel ouders dat de ontlasting van hun baby verandert tijdens het doorkomen van tandjes. Het zit zo: tanden die doorkomen veroorzaken wat pijn in de mond van je baby, waardoor je kleintje wat vaker de handjes in de mond stopt. Dat masserende kauwen op de vingertjes verzacht de pijn aan het tandvlees.

De handjes van je baby bevatten van nature heel wat bacteriën. En die kunnen ervoor zorgen dat je baby dunne en zuur ruikende ontlasting in de luier heeft. Wanneer die in contact komt met de tere huid van je kleintje, kan het rode billetjes krijgen. De dunne ontlasting bereikt makkelijker de huidplooitjes en daardoor kan wrijving van de luier meer gaan irriteren. Die luieruitslag is niet leuk voor je kindje, maar gelukkig kan je dat ongemak als ouder verzachten én zelfs voorkomen.

Hoe kan je voorkomen dat je baby luieruitslag krijgt door nieuwe tandjes?

Je kunt de pijn wanneer je kleintje tanden aanmaakt misschien niet helemaal wegnemen. Maar met deze tips kan je het leed zeker wat verzachten. Bovendien helpen ze jou om de oorzaak van eventuele luieruitslag aan te pakken.

  • Was je handen grondig met desinfecterende zeep en spoel ze goed na met koud water. Masseer het tandvlees van je kindje zachtjes met je wijsvinger op de plek waar het tandje doorkomt.
  • Een bijtring kan de pijn ook wat verlichten. Zo heeft je kindje minder de neiging om zijn handjes in de mond te stoppen. Kies een bijtring van natuurrubber of eentje met een afneembaar koelelement dat je in de koelkast kunt leggen.
  • Is er toch al sprake van luieruitslag? Geen nood: smeer na elke luierverversing een flinke laag beschermende zinkzalf. Zo herstelt de huid sneller en zal ze minder snel irriteren.
  • Heeft je kindje blijvend last van pijnlijke tandjes, dan kan je in overleg met je kinderarts ook een lichte pijnstiller proberen.

Wees gerust: elke ouder met een baby in huis maakt deze opgroeifase mee. Tandjes krijgen, en alles wat ermee gepaard gaat, hoort nu eenmaal bij de ontwikkeling van je kindje. Maar als je het slim aanpakt met deze tips, zijn die kleine ongemakken zó vergeten.