Luieruitslag, elke ouder van een baby wordt er vroeg of laat weleens mee geconfronteerd. Zo’n rode babybilletjes kunnen niet echt kwaad, maar je kindje kan er wel flink last van hebben. Gelukkig kan jij er als mama of papa zonder al te veel moeite — en met een béétje hulp van Zwitsal — iets aan doen.

Hoe herken je luieruitslag bij je kindje?

Gedraagt je kleintje zich een beetje huilerig en merk je dat er iets niet pluis is? Dan kan één blik in de luier vaak het probleem al blootleggen. Luieruitslag is een veelvoorkomend probleem bij jonge kindjes: omdat hun huid nog erg kwetsbaar is, heeft ze een aangepaste verzorging nodig en kan ze snel geïrriteerd raken. Je herkent luieruitslag aan de rode billen van je baby en de geïrriteerde huid aan de randjes van de luier: rode vlekjes, blaasjes, bultjes of wondjes in de schaamstreek en liezen.

De oorzaak: meestal een natte of vuile luier die door aanraking met de gevoelige babyhuid irritatie veroorzaakt. Maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken: de overschakeling naar vaster voedsel, intoleranties, overgevoeligheid, … Je kunt je wel voorstellen dat dat een onaangenaam gevoel geeft aan je kindje. Hoog tijd om supermama of megapapa in te schakelen en die luieruitslag te verslaan met een meesterlijk zevenstappenplan!

Wat te doen bij rode babybilletjes? Een zevenstappenplan!

  1. Het is wellicht een cliché, maar wat betreft luieruitslag is voorkomen écht beter dan genezen. Is je kindje er vatbaar voor? Verschoon dan de luier wat vaker dan gewoonlijk. Zo geef je vocht en vuil minder de kans om het tere babyhuidje te irriteren.
  2. Maak de rode billen van je baby voorzichtig schoon met lauw water, zonder zeep. Blijft er toch nog wat zitten? Geen probleem: gebruik dan onze zachte, zeepvrije wasgel: de verbeterde formule met huideigen ingrediënten is nu nog zachter en voedender voor je kleintje. Bovendien is de wasgel nu ook geschikt voor pasgeboren baby'tjes.
  3. Dep de huid voorzichtig droog en laat je kindje nog even met blote billetjes op een droge ondergrond liggen. Geniet samen van een mooi moment met het favoriete speeltje of kinderliedje van je kapoen, terwijl je de huid even natuurlijk laat ademen.
  4. Smeer de luieruitslag in met zinkzalf. Zwitsal Zinkzalf bevat panthenol, zink en een druppel calendula, die helpen rode billetjes te beschermen. Na gebruik voelt je baby onmiddellijke verlichting.
  5. Gebruik talkpoeder als verkoeling bij een geïrriteerde huid. Bepoeder de rode billen van je baby na het verschonen. Zo wordt het vocht dat soms achterblijft in huidplooitjes geabsorbeerd.
  6. Is het huidje van jouw baby overgevoelig? De producten van Zwitsal  — van crème en billendoekjes tot shampoo en wasgel ­— zijn gemaakt om de huid van jouw kleine spruit extra te beschermen én knuffelzacht te houden.
  7. Blijft het probleem van je baby’s rode billen terugkomen, ondanks jouw goede zorgen? Loop even langs bij je kinderarts. Die vindt samen met jou vast de beste remedie.