Bij elke baby die nog luiers draagt komt het wel eens voor: rode en geïrriteerde billetjes. En dat gaat vaak gepaard met een vervelend gevoel en kindertraantjes. Maar het is gelukkig niet onoverkomelijk. Deze tips helpen je om luieruitslag of luierdermatitis goed te behandelen én te voorkomen.

De behandeling van luierdermatitis begint met zuiver water

Heeft je baby last van luieruitslag of luierdermatitis? Basisregel: reinig de rode billetjes van je baby altijd eerst met zuiver water, zonder zeep. Dat verzacht alvast het branderige gevoel. Maar wat als je onderweg merkt dat je kindje er last van heeft … en je hebt geen water bij de hand? Niet erg, dan kan je vochtige verzorgingsdoekjes gebruiken.

Zorg best dat je altijd ongeparfumeerde doekjes bij je hebt, waar geen alcohol in zit. Die prikken niet aan de billetjes van je baby en drogen de tere babyhuid minder uit. Dep de huid voorzichtig schoon met een proper doekje en controleer of ook de huidplooitjes proper zijn.

Bestaat er zalf die help tegen rode billen bij je baby?

Luieruitslag is niet leuk. Als ouder wil je je kind graag zo snel mogelijk van dat kwaaltje afhelpen. Heb je de huid van je baby goed droog gedept? Perfect, breng dan een flinke laag beschermende zalf op basic van zink aan. Die werkt indrogend en heeft een licht antiseptische werking. Op die manier verklein je de kans op luierdermatitis bij je kleintje.

Gebruik deze zinkzalf dus best regelmatig, dat kan heel wat ongemak voorkomen. Verdwijnen de rode vlekjes niet en is de huid errond een beetje schilferig? Dan is de kans dat je kindje te maken heeft met een schimmelinfectie. In dat geval ga je best even langs bij je kinderarts voor een behandeling met speciale antischimmelzalf.

Katoenen luiers of wegwerpluiers: wat is beter tegen luierdermatitis?

Om luieruitslag of luierdermatitis te voorkomen is het belangrijk dat babybilletjes niet te lang in contact zijn met een natte luier. Daarom zijn meerlagige wegwerpluiers altijd een goede keuze. De meeste daarvan nemen het vocht goed op en voorkomen zo dat urine de huid gaat irriteren. Gebruik je toch liever katoenen luiers voor je kleintje? Ook die zijn prima, als je zorgt dat ze zeepvrij nagespoeld zijn.

Voeg twee eetlepels gewone azijn toe aan een emmer lauw water, spoel er de gewassen luiers kort in en laat ze goed drogen. Zo verklein je de kans dat achtergebleven zeepresten rode billen bij je baby mee in de hand werken.