Heeft je baby luieruitslag of een schimmel? Beide kwaaltjes lijken sterk op elkaar, en gaan soms zelfs hand in hand. Toch behandel je ze op een andere manier. Ontdek hier waar je baby last van heeft en hoe je je kleintje kan helpen.

Luieruitslag of schimmel: wat heeft jouw baby?

Zowel luieruitslag als schimmel komt tot stand in een vochtige omgeving, zoals natte babybilletjes. Terwijl luieruitslag ontstaat door stoffen uit urine en ontlasting die de babyhuid irriteren, is een schimmelinfectie te wijten aan schimmels die van nature aanwezig zijn op de huid. Zijn de billetjes van je baby lang nat geweest of bevat de huid open wondjes, dan kan een schimmel beginnen groeien en tot jeuk of schilfering leiden.

Luieruitslag herken je aan rode vlekjes, blaasjes of wondjes op de huid onder de luier. Bevatten de bultjes ook witte pus of zie je een schilferige kring rond de vlekjes, dan is de kans groot dat je baby te maken heeft met een schimmelinfectie.

Hoe behandel je schimmel op babybillen?

Een schimmel op babybillen is makkelijk te behandelen met een antischimmelzalf. Heeft je kindje een schimmelinfectie, dan ga je best even langs bij de huisarts: hij of zij zal je een geschikte zalf aanraden. Je kan een antischimmelzalf goed combineren met een zinkzalf, die de huid beschermt tegen luieruitslag. De kans bestaat immers dat beide kwaaltjes zich tegelijk voordoen. Het extra laagje zinkzalf zorgt voor een barrière, die de kans op huidirritaties verkleint.

Schimmelinfectie op babybillen voorkomen

Wil je schimmel op babybillen voorkomen, dan is het belangrijk om de juiste verzorgingsproducten te gebruiken, die geschikt zijn voor gevoelige babyhuidjes. Houd de huid ook goed droog talkpoeder kan helpen om een teveel aan vocht te absorberen) en laat je baby af en toe rondhuppelen met blote billetjes, zodat de huid de kans krijgt om aan de lucht te drogen. Zorg daarnaast dat je je baby regelmatig verschoont: liever een keertje te veel dan te weinig. Zo vermijd je meteen ook dat je baby last krijgt van luieruitslag, wat een schimmelinfectie in de hand kan werken.