Luieruitslag of luierdermatitis is een vorm van huidirritatie die optreedt op plaatsen waar de huid van je kindje in contact komt met een vochtige of vuile luier. Het resulteert vaak in rode billetjes die veroorzaakt worden door wrijving. En dat kan soms erg vervelend zijn voor je kleintje, waardoor het zich zeurderig gaat gedragen. In dit artikel ontdek je hoe je luieruitslag effectief kunt behandelen.

Welke middeltjes helpen bij het behandelen van luieruitslag?

Als je kindje luieruitslag heeft opgelopen, grijp je het best zo snel mogelijk in. Een geïrriteerde kinderhuid verliest meer vocht dan normaal en is daardoor kwetsbaarder voor schadelijke invloeden van buitenaf.

Reinig de rode billetjes van je baby eerst en vooral voorzichtig met lauw water. Dat doe je liefst zonder zeep. Als je je baby’s huid niet goed schoon krijgt met water, gebruik dan bij voorkeur een zachte, zeepvrije wasgel die niet prikt om de laatste restjes weg te halen.

Daarna kan je de luieruitslag best behandelen met zinkzalf zonder parfum. Met zo’n luierzalf breng je een flinke beschermende laag aan tussen de huid en de inhoud van de luier. Dat zorgt ook voor een onmiddellijke verlichting van het prikkende gevoel bij je kindje. Het zink helpt de huid te herstellen door de celdeling te bevorderen en vitamine A van de lever naar de huid te brengen. Bovendien biedt zink extra bescherming tegen huid- en weefselbeschadigingen. Eens de luieruitslag verdwenen is, mag je stoppen met het behandelen.

Zo kan je rode billetjes bij je kindje voorkomen

Kan je preventief iets doen, zodat je geen luieruitslag bij je baby of peuter hoeft behandelen? Zeker wel! Onze tip: verschoon de luier iets vaker dan gebruikelijk is. Luieruitslag kan je ook vermijden door de luierstreek goed droog te houden. Kies voor luiers met een goed absorberende en ademende buitenlaag.

Zorg ook altijd de dat luier goed aansluit. Want een luier die te groot is, kan gaan schuren en veroorzaakt irritatie. Je kan de billetjes ook licht bepoederen met speciale babytalk om de huid te beschermen tegen de inwerking van urine en ontlasting. En laat je kindje gerust nog even in de blote billetjes trappelen voor je de nieuwe luier omdoet. Wedden dat je er evenveel van geniet als je kleintje?