‘En… slaapt je baby al door?’ Als kersverse ouder krijg je die vraag wellicht vaker te horen. Waarschijnlijk puur uit interesse, maar soms voelt het aan alsof het een soort wedstrijd of afvinklijstje is. Tegelijkertijd zou je niets liever willen dan dat het ‘baby-raakt-maar-niet-in-slaap’ tijdperk achter de rug was. Stel je voor: eindelijk weer eens doorslapen! Maar wat is realistisch? Vanaf wanneer slaapt een baby door en wat kan je zelf doen om het doorslapen van je baby te bevorderen? We zochten het voor jou uit.

Hoeveel slaapt een baby?

Het slaapritme kan flink verschillen van baby tot baby. Hoe komt dat eigenlijk?

  • Pasgeboren baby’s kennen het verschil tussen dag en nacht nog niet. Dat ze ’s nachts wakker worden is dus volstrekt normaal. Sterker nog, je baby is er nog helemaal niet klaar voor om langere tijd aan één stuk door te slapen.
  •  Je baby heeft een klein maagje en heeft dus geregeld honger.
  • Een pasgeboren baby slaapt in totaal zo’n zestien uur per dag. Dat is een gemiddelde. De ene baby heeft genoeg aan vijf uur slaap, terwijl er slaapkopjes zijn die wel eenentwintig uur in dromenland blijven. Ontdek onze tips om het slaapritme van baby’s te laten evolueren tijdens het eerste levensjaar.

Wanneer gaat je baby doorslapen?

Na ongeveer tien tot twaalf weken komt er langzaam maar zeker wat meer tijd tussen de voedingen. Dan zal je baby langere periodes gaan slapen. Bijvoorbeeld van acht uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts. Dat durven we dan al ‘doorslapen’ te noemen. Om zelf wat slaap in te halen, kun je dus overwegen om tegelijkertijd met je baby naar bed te gaan. Dat is misschien niet zo gezellig, maar wel bijzonder goed om je wat fitter te voelen.

Het slaapritme van een baby

Een baby van zes maanden oud slaapt nog zo’n veertien uur per dag, inclusief een ochtend- en middagdutje. Er zijn baby’s die dan ’s nachts acht uur aan een stuk slapen, maar er zijn ook heel wat baby’s die dat nog niet doen en aan vijf uur slaap genoeg hebben.  
En net als je gewend bent aan een bepaald slaapritme, kan het de volgende dag ineens anders zijn. Denk maar aan koorts of doorkomende tandjes bij je kindje bijvoorbeeld. Maar gelukkig is ook dat van voorbijgaande aard.

Tips om doorslapen te bevorderen

  • Maak het bij het slapen overdag niet te donker voor je baby. Dat helpt je kindje bij het ontwikkelen van een dag- en nachtritme.
  • Ga overdag lekker met je baby naar buiten. Baby’s die veel daglicht krijgen en overdag veel buiten zijn, slapen ’s nachts beter.
  • Verschoon ’s nachts alleen de luiers waar je kindje last van kan hebben. ’s Nachts verschonen is een hoop gedoe voor je baby, waardoor je kindje erna moeilijker in slaap zal geraken.
  • Houd ’s nachts de kamer zo donker mogelijk, ook bij het voeden of verschonen. Kies desnoods voor heel zachte lichtbronnen, zoals een (dimbaar) nachtlampje. Je kan ook je gordijn een stukje opzijschuiven om het licht van de maan of de straatverlichting binnen te laten.
  • Je kleintje een bad geven met Zwitsal Slaap Zacht Bad & Wasgel Lavendel kan ook wonderen doen. Dat werkt heerlijk ontspannend voor je baby… en voor jou.

Help, mijn baby wil niet slapen!

En hoe moeilijk het soms kan zijn, probeer ook te genieten van de tijd dat je baby ’s nachts wakker is. Het is best bijzonder als de hele straat ligt te slapen — met uitzondering van andere kersverse ouders misschien — en jij met je kindje in het holst van de nacht wakker bent. Het heeft iets intiems en het zijn momenten waar je later met een warm gevoel aan terug zult denken.  

Voel je als ouder ook vooral niet schuldig als jouw baby onrustig slaapt of nog niet doorslaapt. Er zijn wat dat betreft geen vaste regeltjes. Dit slaapritme hoort nu eenmaal bij de ontwikkeling van je kindje. Om je te helpen hebben we nog een paar tips om je kindje te kalmeren als het de slaap niet kan vatten. Maar onthoud vooral één ding: op een dag komt het allemaal goed!