De ene baby is de andere niet. Je hebt actieve baby’s, slaapkoppen en alles wat daar tussenin zit. Om iets van houvast te hebben, heeft Zwitsal een overzicht gemaakt over het slaapritme van je baby.

Je had het zo mooi bedacht tijdens je zwangerschapsverlof. ‘Als mijn baby er is en overdag lekker slaapt, heb ik mooi wat tijd voor mijzelf.’ Ha, pakte dat even anders uit… Want jouw baby slaapt niet zo makkelijk en is om de haverklap wakker. Ineens is ‘even douchen’ of de vaatwasser uitruimen al een behoorlijke uitdaging. Omdat het slaapritme van je baby grotendeels je dagindeling bepaalt, is het fijn om te weten hoeveel je baby ongeveer slaapt. Let wel, dit zijn allemaal richtlijnen, omdat elke baby weer anders is.

De eerste drie maanden

Tot 3 maanden slapen baby’s ongeveer 16 tot 17 uur per dag. Dat is een gemiddelde. Rond de voeding zijn baby’s van deze leeftijd een tot anderhalf uur wakker. Zodra je baby wegkijkt, drukker begint te worden, begint te gapen of in de oogjes gaat wrijven, is het tijd om je baby weer in zijn bedje te leggen.

4 tot 6 maanden

Na ongeveer 4 maanden is het slaapritme van je baby al een stuk voorspelbaarder. Baby’s van deze leeftijd slapen in totaal nog zo’n 15 uur en zijn overdag tussen de slaapjes door, circa anderhalf uur wakker. Een baby van 6 maanden oud slaapt nog zo’n veertien uur per dag, inclusief een ochtend- en middagdutje.

7 tot 9 maanden

Een baby van 7 maanden slaapt overdag nog twee tot drie uur per dag en slaapt ’s nachts in totaal zo’n elf uur. Tussen de slaapjes door, is hij twee tot tweeënhalf uur wakker. Rond de 9 maanden vinden de meeste baby’s het niet zo leuk om ’s avonds alleen te zijn. Misschien gaat je baby dan niet meer rustig liggen. Je baby maakt overdag veel mee en is dat ’s nachts aan het verwerken.

10 tot 12 maanden

Rond 1 jaar slapen de meeste baby’s overdag nog één of twee keer. Die slaapjes duren hooguit twee uur. Laat jouw kleintje overdag niet te lang slapen. Grote kans dat hij ’s avonds nog klaar wakker is en niet wil slapen. 
Het middagslaapje houden ze vaak aan tot ze een jaar of drie zijn. En dat bijtankmoment is zeker goed om er nog een tijdje in te houden. Voor de ontwikkeling van je dreumes/peuter, maar ook voor jou fijn. Eindelijk even een moment voor jezelf!