Je baby of peuter een badje geven kan een heerlijk moment van rust en ontspanning zijn. Maar wat als je kindje er telkens een klein drama van maakt? Geen zorgen, met deze eenvoudige tips beleven je kleintje én jijzelf er meer plezier aan.

→ Krijg tips van experts voor de zorg van jouw kleintje

Help, mijn kind wil niet in bad

Niet alle baby’s gaan vanaf de eerste plons zonder morren in bad. En zelfs in de peutertijd houdt niet elk kind ervan. Begint jouw kindje al te huilen zodra het beseft dat het badtijd is? Geen nood: je bent heus niet alleen. Het goede nieuws is dat je je baby ervan kunt leren genieten. Er bestaan namelijk heel wat creatieve trucjes om het badmoment prettiger te maken. Ze zijn makkelijk toe te passen, dus ga er gewoon mee aan de slag en test wat het best werkt om jouw kleintje op zijn of haar gemak te stellen.

Alles begint bij de juiste temperatuur

Jonge kinderen zijn gevoeliger voor temperatuurschommelingen dan volwassenen. Daarom is het belangrijk dat zowel de temperatuur van het badwater als de omgevingstemperatuur goed zit.
Zorg er dus voor dat de kamer waarin je je kleintje een badje geeft lekker warm is. 20 à 25 graden Celsius is ideaal.

Vul het kinderbadje met maximaal 8 centimeter warm water van ongeveer 37 graden Celsius. Veel ouders gebruiken hun elleboog om de temperatuur te checken. En dat is op zich oké. Want zo deden onze oma’s en opa’s het ook. Maar zo’n handige badthermometer is nauwkeuriger. Je mag het water trouwens best wel iets warmer klaarmaken dan nodig: wanneer je je kindje hebt uitgekleed, is het alweer een tweetal graden afgekoeld.

Badje klaar? Handdoek en badproducten binnen handbereik? Prima, dan is het tijd om de kleertjes van je kleintje uit te doen …

Zorg voor voldoende afleiding

Wat helpt het meest als je een beetje bang bent? Entertainment, natuurlijk! En niets kan een baby of peuter beter afleiden dan wat veelkleurig speelgoed. Badeendjes, bootjes, balletjes, … kortom alles wat gemaakt is voor in bad en veilig is voor kleine kinderen. Je hoeft er trouwens écht niet speciaal voor naar de speelgoedwinkel. In je eigen keuken vind je vast voldoende spulletjes voor in bad: plastic bekertjes of schoongemaakte plastic flesjes en yoghurtpotjes zijn perfect om je kindje mee te laten spelen.

Prik bijvoorbeeld wat gaatjes in de onderkant van een leeg potje en je hebt een grappig gietertje. Aangezien je kleintje afgeleid is door je zelfgemaakte waterpretpark zal het ook beseffen dat er eigenlijk niets is om bang van te zijn … en kan jij je intussen concentreren op het ‘echte werk’.

Gebruik kindvriendelijke badproducten

Er is één iets wat alle kindjes eng vinden aan in bad gaan: zeep in die in hun oogjes prikt. Kies daarom voor zachte badproducten die aangepast zijn aan het tere kinderhuidje. Stop je je kleintje elke dag of om de twee dagen in bad? Dan is een zeepvrij schuimbad een goed idee. Dat geeft een zijdezacht schuim en wast je kleintje op milde wijze. Omdat er geen zeep in zit, wordt de gevoelige huid van je kind beter beschermd tegen uitdrogen. 

Voor de haartjes van je oogappel kies je het best een milde babyshampoo die niet prikt én zacht verzorgt. Hier vind je alvast enkele extra tips om zonder traantjes het haar van je kindje te wassen.

Wil je de kans op dolle pret in bad vergroten? Dan is speciaal wasschuim wat je zoekt! Dat zorgt voor extra veel bubbels in bad die lekker lang blijven drijven. Ideaal om héél veel potjes en bekertjes mee te vullen. Of gaan jullie meteen voor een schuimkasteel?

Met heel veel liefde en een beetje geduld

Verloopt het badmoment ondanks alles toch nog moeizaam? Weet dan dat het een voorbijgaande fase is. Jonge kinderen krijgen heel wat nieuwe indrukken en ervaringen te verwerken. En wennen aan bepaalde situaties vraagt nu eenmaal wat tijd. Maar wees gerust, in paar weken tijd kan het baden evolueren van iets engs naar iets wat je kindje leuk en ontspannend vindt.

Veel ouders nemen hun kleintje in afwachting mee onder de douche. Kindjes die niet houden van een zitbadje, zijn namelijk vaak dol op douchen. En dat doe je het best met twee volwassenen. De een kan dan het kind aangeven en aannemen, terwijl de ander onder de douche staat en het kindje wast. Deze manier van watergewenning kan helpen om de angst van je kind voor het badje weg te nemen.

→ Krijg tips van experts voor de zorg van jouw kleintje