Veel kindjes houden niet van haartjes wassen. Is het bij jouw kleintje ook telkens weer een strijd om de klus te klaren? Wees gerust: je bent niet de enige die er soms alles voor uit de kast moet halen. Met deze tips zijn de lokken van je kind in een mum van tijd weer fris.

→ Krijg tips van experts voor de zorg van jouw kleintje

Kies de juiste shampoo

De hoofdhuid en het haar van je kindje zijn nog pril en kwetsbaar. Dus één basisregel: gebruik áltijd babyshampoo. Deze shampoos zijn meestal pH-neutraal en niet-irriterend voor de tere hoofdhuid. Door hun speciale antiprikformule zijn ze veel milder voor kinderoogjes dan shampoos voor volwassenen. En het leuke is: ze zijn zelfs geschikt voor het haar van mama’s en papa’s.

Hoe vaak moet je het haar van je kindje wassen?

Dat hangt af van hoe weelderig de haardos van je kleintje is. Sommige baby’s hebben bijna nog geen haar. Dan is het al voldoende om het hoofd van je kindje te spoelen met lauw water. Heeft je kindje wel al redelijk wat haar, dan mag je de haartjes om de twee à drie dagen wassen. Probeer altijd te vermijden dat er schuim in de oogjes komt, ook al prikt babyshampoo niet of veel minder. Hoe je dat doet? Daar hebben we gelukkig een paar handige trucjes voor …

Zo voorkom je prikkende oogjes

Wanneer je de haartjes van je kleintje wast, ­kan je niet altijd voorkomen dat er water in het gezicht van je kindje stroomt — en dan vooral tijdens het uitspoelen van de shampoo. Zelfs bij zachte babyshampoos is het niet aangenaam als er wat shampoo en spoelwater in gevoelige kinderoogjes terechtkomen.

Wil je dat voorkomen? Leg dan bij het uitspoelen een opgerold washandje op het voorhoofd van je kindje. Leg je arm om de schoudertjes, laat je kindje een beetje achterover leunen en spoel met een bekertje zo snel mogelijk de shampoo weg. Lukt dat niet goed? Dan kan je ook kiezen voor een speciale antishampooklep die je je kindje als een pet opzet. Zo stroomt het water langs de zijkant van het gezicht naar beneden en heeft je kapoen geen last van prikkende oogjes.

Maak van haren wassen kinderspel

Dat mag je gerust letterlijk nemen. Net zoals bij het badmoment van je kindje doet een beetje afleiding vaak wonderen. Potjes en bekertjes doen het altijd goed. Maar in onze trukendoos zit één geheim wapen: een klein spiegeltje. Waar dat precies voor dient, ontdek je zo meteen.

Maak om te beginnen de haartjes voorzichtig nat met behulp van een bekertje. Iets grotere kindjes kan je dat eventueel zelf laten doen. Dat geeft hen het gevoel controle te hebben over de situatie. Masseer dan zachtjes wat babyshampoo in de haartjes en op de hoofdhuid. Zorg gerust voor wat schuim, dan kan de pret beginnen! Maak grappige piekjes, strijk het haar glad achterover of ga voor een heuse hanenkam. Laat bij elk nieuw kapsel je kleintje in het spiegeltje kijken. Wedden dat het werkt?

Heeft je kindje een lievelingspop die mee in bad mag? Ook dat kan meer vertrouwen geven. Jonge kinderen kopiëren namelijk graag gedrag. Dus als de pop flink de haartjes laat wassen, dan zal het misschien tóch niet zo heel erg eng zijn

→ Krijg tips van experts voor de zorg van jouw kleintje