Nu we meer thuis zijn, brengen we veel tijd door met de kinderen. Dat betekent extra veel qualitytime, maar ze vragen ook om aandacht als jij eigenlijk aan het werk bent. Daarom is het fijn als je je peuter of kleuter op een leuke manier kan vermaken, zonder dat het je extra moeite kost. Wij helpen je op weg met 5 handige tips & tricks!

Tip 1: maak van de kartonnen doos je beste vriend

Als je vaker thuis zit, is er ook een grote kans dat er meer pakketjes binnenkomen. Hoewel de inhoud vaak het belangrijkst is, raden we je aan om de kartonnen dozen niet zomaar weg te gooien. Die kan je makkelijk omtoveren tot speelhuisje, auto of poppenkast. Is de doos wat kleiner? Maak er dan een kijkdoos, voeldoos, tekenvel of knikkerdoos van. Mogelijkheden genoeg!

Tip 2: kampeer in je eigen huis

Het enige wat je nodig hebt is een tafel en een groot (tafel)laken. Zorg ervoor dat het laken ruim over de tafel valt, tot op de vloer. Zo creëer je onder de tafel een afgesloten ruimte. Nog wat kussens, speelgoed en leuke muziek en het kampeeravontuur kan beginnen. Superleuk, want in zo’n zelfgemaakte hut kan er een hele dag gespeeld worden. Wil je echt optimaal gebruik maken van je indoor kampeerplekje? Kruip er zelf mee in voor een gezellige lunch met je kleintje!

Tip 3: lees of beluister boeken

Voorlezen kan altijd en overal. Er is altijd wel een verhaal te vinden dat de fantasie van je kinderen prikkelt. Kruip dus lekker samen op de bank en tover dat boek tevoorschijn! Want een boek stimuleert niet alleen de fantasie, voorlezen heeft ook een positieve impact op de taalontwikkeling. Heb je niet meteen tijd om voor te lezen, of heb je geen leuk kinderboek in huis, dan kan je voor kinderen vanaf 5 jaar ook een geanimeerd prentenboek of luisterboek opzetten. Of wip gewoon even binnen bij de bib, daar hebben ze bérgen geweldige kinderboeken om uit te kiezen!

Tip 4: haal de kunstenaar in je kleintje (én jezelf) naar boven

De een kleurt netjes binnen de lijntjes, terwijl de ander zich liever niet aan ‘de regels’ houdt. Met kleurplaten kan je op een makkelijke manier de jonge Picasso uit jouw peuter of kleuter naar boven halen. Kies een bestaande kleurplaat als basis, of geef je kindje de creatieve vrijheid met een blanco blad (of een vel papier waarop jij al een aanzet hebt gedaan). Kan je niet kiezen? Probeer ze dan gewoon alle drie uit, zo kom je er snel achter wat jouw kind het leukste vindt.

Wist je dat er ook kleurplaten voor volwassenen bestaan? Die zijn uiteraard wat moeilijker, maar ze schijnen erg rustgevend te werken. Zo kunnen jullie naast elkaar aan de slag met stiften, potloden en pennen. Gezellig samen kleuren op de tablet kan natuurlijk ook!   

Tip 5: wees niet te streng voor jezelf 

Volg je alle bovenstaande tips op, en merk je toch dat het even niet lukt om je kinderen bezig te houden? Dat is helemaal niet erg. Als je zoveel tijd met elkaar doorbrengt, raken je goede ideeën soms uitgeput. Wees dus niet te streng voor jezelf en accepteer het als je even geen creatieve ingeving hebt. Er is natuurlijk ook nog de powernap, zo kunnen jij en je kleintje even heerlijk tot rust komen...