Luieruitslag bij baby's is heel makkelijk te herkennen. Zo kunnen de billetjes wat rood zijn of kan de huid onder de luier blaasjes of bultjes vertonen. Gelukkig is luieruitslag met blaasjes onschuldiger dan het lijkt. Ontdek hoe je de geïrriteerde huid van je baby verzorgt en laat zo je kindje weer lachen.

Luieruitslag met blaasjes: is dat erg?

Heeft je kindje luieruitslag met blaasjes, dan kan je daar als ouder best van schrikken. Toch komt luieruitslag bij veel kindjes voor en is het niets om je ernstig zorgen over te maken. De huid van baby's is namelijk nog kwetsbaar en gevoelig, waardoor ze snel geïrriteerd kan zijn.

Dat is precies wat er gebeurt als je kindje luieruitslag met blaasjes krijgt: de urine en ontlasting die achterblijven in de luier tasten de babyhuid aan, met rode vlekjes, bultjes en blaasjes tot gevolg. Met wat extra aandacht voor de billetjes van je kleintje kan luieruitslag bij je baby gelukkig snel verdwijnen.

Zo verzacht je de rode billen van je baby

Om de blaasjes op babybillen te behandelen, kan je bij elke verschoning een flinke laag zinkzalf aanbrengen. De zalf zorgt voor een beschermend laagje, zodat de huid de tijd krijgt om te herstellen. Ook talkpoeder zal je baby fijn vinden: bepoeder de billetjes om vocht te absorberen en de huid te helpen verkoelen. Probeer daarnaast de luier van je baby iets vaker te verschonen dan gewoonlijk. Gebruik daarbij lauw water of zachte billendoekjes om de billen schoon te maken en dep de huid nadien goed droog met een hydrofiele doek.

Andere oorzaken van blaasjes op babybillen

Soms kan het zijn dat er bij blaasjes op babybillen nog iets anders aan de hand is dan luieruitslag alleen. Bevatten de bultjes op de billen van je baby ook witte pus? Dan heeft je baby mogelijk te maken met een schimmel- of gistinfectie. Een beschadigde huid of vochtige omgeving kan bijdragen tot het ontstaan van zo'n infectie, dus vaak gaan luieruitslag en een schimmelinfectie hand in hand. Ga in dit geval langs bij je huisarts om te weten hoe je de huid van je kindje weer kan herstellen.