De eerste verjaardag! Een bijzonder moment waar je graag even bij stil staat en wat uiteraard gevierd moet worden. Maar waar heeft een eenjarige behoefte aan op zijn verjaardag? En minstens zo belangrijk: hoe houd je het leuk voor jezelf? Hier een paar tips!

Het hoeft niet perfect

Vaak verwachten we heel veel van onszelf op de eerste verjaardag van ons kindje. We zijn al weken van tevoren bezig met het plannen van het perfecte feest. Boodschappen worden uit drie verschillende supermarkten gehaald, de decoratie moet tot in de puntjes kloppen, de outfit van je kleine moet de show stelen, het huis wordt onderworpen aan de grote schoonmaak… En dan hebben we het nog niet eens over de dag zelf.

Want dan willen we vooral de georganiseerde gastvrouw zijn die het allemaal goed voor elkaar heeft. ‘Heeft iedereen wel wat te drinken? Is er genoeg taart? Help! De bakjes met chips zijn leeg! Heeft oma wel een stoel om op te zitten? Wie doet de deur open? Is er wel een foto gemaakt van het taart moment?’  

Ons advies luidt: laat het los. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Je kindje zal zich later niets herinneren van deze dag en al zeker niet dat het huis niet perfect schoon of de taart niet zelf gemaakt was. Belangrijker is dat je kan genieten van deze mijlpaal.

Groot of klein feest?

Iedereen weet dat dit een belangrijk moment is voor jullie, dus de meeste vrienden en familieleden zullen dit feestje niet willen missen. Voor je kind kan zo’n eerste verjaardag overweldigend zijn. Zoveel verschillende gezichten, kleuren, stemmen, geuren en cadeaus... Wanneer je het wat kleiner houdt, zal je kindje daar minder last van hebben.

Verschillende tijden

Kies je er toch voor om het groots te vieren en heb je een grote familie en/of vriendengroep? Denk er dan eens over na om het in verschillende shifts te doen. Bijvoorbeeld een deel voor en een deel na het slaapje. En schakel de hulp van opa’s, oma’s en vrienden in om te helpen op de dag zelf. Wanneer iemand anders kan zorgen voor de drankjes en het openen van de deur, heb jij meer tijd om je bezig te houden met je jarige job.

Versiering

Wanneer je kleintje wakker wordt op zijn verjaardag, heeft hij nog geen idee wat hem boven het hoofd hangt. Door het huis te versieren met felgekleurde slingers en ballonnen, kun je hem al een voorproefje geven van de feestelijkheden. Kindjes vinden dit vaak ook heel leuk om te zien!

Verjaardagstaart

Bij een verjaardag hoort taart! Maak het jezelf niet te moeilijk. Heb je nog nooit eerder een taart gebakken? Dan is de avond van tevoren misschien niet het beste moment om het uit te proberen. En of de taart uit jouw keuken, bij de banketbakker of bij de supermarkt vandaan komt; je kindje zal je er niet op aankijken.

Cadeaus

Bij een eerste verjaardag word je vaak overspoeld met cadeaus. Aan het einde van de dag heeft je woonkamer misschien meer iets weg van een ontplofte kermis. En eigenlijk is een kindje op deze leeftijd meer bezig met de kleurrijke verpakking dan met het cadeau zelf. Wat je kunt doen, is een deel van de cadeaus na de verjaardag opbergen. Dan kun je gedurende het tweede levensjaar steeds weer een nieuw cadeau tevoorschijn halen.

Als laatste; sta even stil bij dit moment, zie je kindje genieten van het uitpakken van het eerste cadeautje, lach er hard om wanneer het gezichtje in de taart verdwijnt en neem zelf ook een stukje! En onthoud: de perfectie zit niet in de details, maar in het geniet-moment. Vergeet vooral geen foto’s en filmpjes te maken, want dit zijn bijzondere herinneringen voor later.

Een hele fijne eerste verjaardag toegewenst!