Baby’s vinden een badje vaak heerlijk. Het is een moment van ontspanning. Wat heb je allemaal nodig om je baby in bad te doen en hoe maak je het badje zo aangenaam mogelijk voor je baby én voor jezelf?

→ Krijg tips van experts voor de zorg van jouw kleintje

Voor je je baby in bad doet, is het handig om wat voorbereidingen te treffen. Leg alvast schone kleertjes, een luier en een hydrofiele doek klaar. Na het badje heb je dan alles bij de hand en kun je je baby meteen afdrogen en warm aankleden.

Klaar om je baby in bad te doen? Dit heb je nodig:

  • Babybadje of tummytub
  • Badstandaard
  • Badthermometer
  • Emmer om het badje mee te vullen
  • Badcape
  • Hydrofiel washandje om je baby mee te wassen
  • Zwitsal babyshampoo of Zwitsal wasgel
  • Eventueel badspeeltjes als je baby al wat ouder is — badeendjes of bootjes zijn altijd een succes!

’s Avonds baden, lekker slapen

Wat een geschikt badmoment is voor jou en je baby, dat bepaal je uiteraard zelf. ’s Ochtends of juist liever ’s avonds? Hou er wel rekening mee dat een baby vaak wat moe wordt van een badje. Daarom kan het handig zijn om je baby ’s avonds voor het slapengaan in bad te doen. Is je baby al wat ouder? Dan is het sowieso handiger om je kleintje ’s avonds in bad te doen.

Je baby gaat namelijk vaker kruipen of krijgt eet al vast voedsel zoals tomaat of wortel mee aan tafel. En dat komt niet alleen in het mondje terecht…

Zo’n avondlijk bad is perfect om de dag rustig samen af te sluiten. De huid van je kindje nog even insmeren met Zwitsal bodylotion, een boekje voorlezen en dan lekker onder de wol.

Met je baby onder de douche

Je kunt je baby ook meenemen onder de douche. Dat kan prettig zijn voor de afwisseling en het scheelt je ook een hoop gesleep met badwater. Zo’n doucheritueel kun je het beste doen als je met z’n tweeën bent. De één gaat met de baby onder de douche, de ander pakt het kindje aan en droogt het af. Smeer je baby ook altijd in na het douchen, bijvoorbeeld met Zwitsal huidolie of met Zwitsal Crème. Zo blijft de babyhuid lekker zacht en ruikt ook nog lekker!

Tips voor een badmoment zonder traantjes

  • Hoewel baby’s een badje vaak heerlijk vinden, zijn ze vaak minder gecharmeerd van water op hun hoofd of in hun oogjes. Vooral met het haren wassen kan dat nog weleens het geval zijn. Om te voorkomen dat je baby shampoo of water in zijn ogen krijgt, kun je een washandje tegen het voorhoofd aanleggen. Er bestaan ook speciale klepjes voor in bad en voor onder de douche. Wil je helemaal op veilig spelen? Gebruik voor de haartjes van je kleintje de milde Zwitsal shampoo, nu met nieuwe en verbeterde formule. Die is samengesteld met huideigen ingrediënten, nog zachter en voedender. En niet onbelangrijk: hij is nu ook geschikt voor pasgeboren baby's.
  • Vooral hele jonge baby’s kunnen de ruimte in het bad nog wat spannend vinden. Het kan dan helpen om de voetjes van je baby tegen het voeteneinde van het bad te houden. Dat geeft je baby een beschermd gevoel. Zingen of tegen je baby praten kan ook helpen om je baby gerust te stellen. En bovendien is het nog gezellig ook!

→ Krijg tips van experts voor de zorg van jouw kleintje