Een goede manier om je baby volledig te laten ontspannen is babymassage. Daarnaast kan het een positieve invloed hebben op de lichaamsgroei, ontwikkeling van de hersenen, de slaap, het immuunsysteem, de ademhaling en de spijsvertering. Maar hoe masseer je een baby precies en waar moet je rekening mee houden?

 • De juiste temperatuur
  Zorg ervoor dat je baby het niet koud krijgt. Een verwarmde kamer, van ongeveer 22-24 graden, is hierbij het meest aangenaam.
 • De juiste plek
  Je kindje masseren kan eigenlijk overal waar jij je prettig bij voelt. Op bed, op de commode, op de grond; als je er maar voor zorgt dat het er veilig, zacht en warm genoeg is en je baby comfortabel ligt. Kies je ervoor om je baby op de grond te masseren, zorg dan voor een warme deken onder de handdoek, of verwarm je handdoek van tevoren. Maak de ruimte wat donkerder, berg het speelgoed op en zet alles wat eventueel geluid kan maken uit.
 • Het juiste moment
  De babymassage is een intiem en bijzonder moment tussen jou en je kind. Probeer dit daarom te doen op een moment dat je niet onderbroken wordt. Het geven van een babymassage direct na een flesje of de borst, is misschien niet zo’n goed idee. Wacht daarom liever een uur met masseren. Door de totale ontspanning kan je kindje namelijk wel eens scheetjes of ontlasting loslaten en op zo’n sterk geurende onderbreking zit je natuurlijk niet te wachten. Een babymassage na een badje kan een goed moment zijn, want dan is je kleintje al een beetje ontspannen.
 • De juiste benodigdheden
  Ontdoe je handen en polsen van sieraden, was je handen en zorg dat je nagels geknipt en gevijld zijn. Gebruik speciale olie die gemaakt is voor het geven van een babymassage, zoals bijvoorbeeld de Zwitsal Slaap Zacht Massage Oliegel.
 • De juiste massage
  Houd er rekening mee dat je zachtjes masseert, vooral als je kindje jonger is dan zes weken. Tot die tijd is het meer strelen, dan masseren. Begin de eerste keer met een paar minuten. Reageert je kindje goed op de massage, dan kun je het steeds iets langer doen.

Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een babymassage stappenplan gemaakt:

 1. Kleed je baby uit en leg je kindje op de rug neer. Houd continu oogcontact en houd ook altijd een hand op het lichaam van je baby.
 2. Pak met je andere hand wat olie en masseer langzaam. Begin bij de onderkant van de voetjes en masseer deze aan de onderkant met je duim. Maak ronde bewegingen van onder naar boven.
 3. Pak vervolgens de benen en maak fietsbewegingen waarbij de knieën richting de buik gaan.
 4. Doe met de armen en handen hetzelfde als met de benen en voeten.
 5. Hierna ga je naar de borst en maak je met je handen strelende bewegingen van binnen naar buiten.
 6. Masseer de contouren van het lichaam door van de linker schouder naar de rechter heup te gaan en anders om.
 7. Bij de buik kun je met je platte hand cirkels draaien, met de klok mee in de darmrichting.

De rug masseren kan wel eens wat lastiger zijn, omdat het hoofdje hiervoor helemaal ontspannen moet zijn. Lukt dit niet, bewaar de rug dan voor een volgende keer.

Vind je het geven van een massage zonder begeleiding toch een beetje spannend? Denk dan eens aan een cursus babymassage. Ze worden gegeven door heel Nederland.