Samen muziek luisteren of maken is goed voor de band met je baby. Het schept een fijne sfeer en het stimuleert ook nog eens de taal- en spraakontwikkeling. Zwitsal geeft je daarom graag wat tips hoe je je baby kennis kunt laten maken met muziek, waarbij je al kunt beginnen tijdens je zwangerschap.

Baby’s zijn vaak dol op muziek. Samen liedjes zingen, naar babyliedjes luisteren, muziek maken voor je baby, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Ook al begrijpen baby’s de tekst nog niet, ze letten wel op de klanken en vinden jouw bewegingen en gezichtsuitdrukkingen vaak reuze interessant. De meeste baby’s gaan ook automatisch meeneuriën of op hun manier ‘meezingen’, dat is zo schattig om te zien! Misschien is er ook een bepaald liedje dat jullie favoriet is en waar jullie samen heerlijk op kunnen dansen. Je baby in je armen, dicht tegen je aan, niets fijners dan dat!

Muziek tijdens de zwangerschap

Al tijdens je zwangerschap kun je je baby naar muziek laten luisteren. Foetussen herkennen namelijk niet alleen de stem van papa en mama, maar kunnen ook muziek herkennen. Dus als je vaak dezelfde nummers draait of voor je baby een bepaald muziekstuk speelt, kan het zo zijn dat deze muziek jouw kindje na de geboorte een rustig gevoel geeft. Het herinnert je baby immers aan die veilige periode in jouw buik.

Als je zwanger bent, kan het ook heel ontspannend zijn om lekker even niets te doen en met je ogen dicht naar muziek te luisteren. Gun jezelf die rust, de komende tijd is al spannend genoeg. En wat goed is voor jou, is goed voor je baby.

Stimulans voor de taal- en spraakontwikkeling

Luisteren naar muziek is niet alleen fijn en gezellig, het is ook nog eens goed voor de taal- en spraakontwikkeling van je baby. Het luisteren naar de verschillende klanken helpt je kindje bij het leren van zijn eerste woordjes. Reden temeer om eens wat babymuziek voor je kindje op te zetten. Ook handig voor jou om weer scherp te krijgen hoe de melodie van al die babyliedjes ook al weer ging. Het is waarschijnlijk al even geleden dat je deze liedjes voor het laatst hebt gehoord.

Slaapliedjes zingen voor je baby

Muziek kan zorgen voor een ontspannen sfeer en heeft vaak een rustgevende werking op baby’s. Niet voor niets zingen ouders al sinds jaar en dag ‘Slaap kindje slaap’ wanneer ze hun kindje naar bed brengen. En soms lijkt een slaapliedje inderdaad wonderbaarlijk goed te werken. Het ritme, jouw stem, het helpt je baby allemaal om rustig te worden en om lekker te kunnen slapen. Ook heeft zingen een gunstig effect op het stressniveau voor jou als ouder, en ook dat voelt een baby haarfijn aan. Dus zingen maar!

Muziekles voor ouders en baby’s

Er bestaan ook muzieklessen voor jou en je baby. Een leuke en leerzame manier om samen met je baby muziek te maken en je kind alvast kennis te laten maken met muziekinstrumenten. Vaak zijn dit soort cursussen groepsgewijs en is het ook een handige manier om andere ouders en kinderen te leren kennen.