Naar het toilet gaan

Van luiers naar het potje leren gaan, is ongetwijfeld een grote stap. Het was misschien een uitdaging, maar je peuter is er dan toch in geslaagd. Nu is hij of zij klaar om het toilet te leren gebruiken. Nog zo een grote stap. Hier zijn enkele tips die je hierbij kunnen helpen:

Maak het makkelijk

Een van de eerste problemen die je zal tegenkomen, is de hoogte van het toilet. Door een trapje of gewoon een stevige, kleurrijke doos te plaatsen, kan je peuter makkelijker zelf plaatsnemen op het toilet. Zorg wel dat je peuter niet kan uitglijden, bijvoorbeeld door onder het trapje een antislipmat te leggen.

Een aangepaste toiletbril

Het achterwerk van je peuter is nog heel klein in vergelijking met een gewone toiletbril. Het is dus aan te raden om een toiletbril te gebruiken die speciaal ontworpen is voor peuters. In de meeste gevallen kan je zo’n toiletbril op een eenvoudige manier vastmaken aan de gewone toiletbril. Toiletbrillen voor peuters vind je in de winkel in talloze kleuren of zelfs met tekeningen erop.  

Privacy

Sommige peuters hebben nog wat hulp nodig, terwijl andere peuters al gesteld zijn op wat privacy. Vraag je peuter gewoon wat hij of zij het liefst heeft en of je nog moet helpen. In ieder geval is de kans groot dat je na de eerste pogingen het toilet (en je peuter) zal moeten schrobben, maar dat is nou eenmaal zo. Nog een tip om de druk op je peuter te verkleinen, is je peuter al te laten oefenen om op de nieuwe toiletbril te zitten, gewoon met de kleren aan. 
TOP