Tips om je peuter te leren praten

Blijf praten tegen je peuter!

Leren praten begint met luisteren – hoe meer woorden je peuter hoort van jou, hoe meer zin hij of zij zal hebben om zelf die woordjes te gebruiken. Stel vragen en geef je peuter de kans en tijd om te antwoorden. Tot nu toe heb jij altijd alle keuzes en beslissingen gemaakt. Nu is de tijd rijp om je peuter te laten uitdrukken in woorden wat hij of zij graag wilt. Hoewel je soms geneigd zal zijn om de zin van je peuter zelf af te maken, is het belangrijk dat je hem of haar laat uitpraten. 

Geen babytaal meer

Een babytaaltje is leuk wanneer je baby nog heel klein is, maar nu is de tijd wel rijp om in volle zinnen tegen je peuter te beginnen praten. Hoewel je nog niet tegen je peuter kan praten zoals tegen een volwassene, kan je de gesprekken met je peuter al wat uitgebreider maken en wat moeilijkere zinnen gebruiken. 

Liedjes

Samen liedjes zingen is een leuke manier om je peuter aan te moedigen om nieuwe woordjes te leren gebruiken. In het begin zal je peuter vooral de klanken nabootsen, maar na een tijdje zal hij of zij de tekst van het liedje wel beginnen kennen.   

Lichaamstaal begrijpen

Zelfs al begrijp je de woordenschat van je peuter niet altijd helemaal, toch kan je hem of haar beter begrijpen door ook naar de lichaamstaal of naar de context te kijken. Doe een gok en vraag of je peuter dit of dat bedoelt, door een simpele vraag te stellen, zoals ‘Wil je nu met dit autootje spelen?’ Wanneer peuters snappen dat ze door het gebruik van taal hun doel kunnen bereiken, zullen ze aangemoedigd zijn om meer en meer te praten.

TOP