Gelukkige 2e verjaardag!

Proficiat! Je kind is nu twee jaar geworden. Ondanks de kleine hobbels op dit pad hebben jullie samen al een prachtige weg afgelegd!

Je kind is klaar om de wereld te verkennen en wordt steeds zelfzekerder en onafhankelijker. Hoewel je misschien wat verdriet hebt omdat je tweejarige geen baby meer is die volledig afhankelijk is van jou, betekent dit ook dat je kind een eigen persoonlijkheid krijgt, met zijn eigen wensen en verlangens. Jij kunt nu je kind helpen uitgroeien tot een goede, zelfzekere en gelukkige persoon door een combinatie van discipline, plezier en vooral heel veel liefde.

En maak je geen zorgen – hoe groot je baby ook wordt, hij zal altijd zijn mama en papa nodig hebben!

De wereld verkennen

Nu is de tijd rijp om je kind de wereld rondom hem te laten verkennen, zolang dit op een veilige manier gebeurt. Laat je kind vuil worden en knoeien – daar dient zeep toch voor! Je kind heeft ongetwijfeld duizend-en-één vragen en het is misschien vermoeiend om constant te horen ‘Waarom?’. Maar blijf geduldig. Je hebt misschien niet alle antwoorden, maar je kunt wel samen op zoek gaan naar een antwoord.

Je kind loslaten

Je kind kan steeds meer dingen alleen doen, zonder jouw hulp, zoals eten, zich wassen en zich aankleden. Hoewel je altijd nog paraat zult moeten staan om te helpen met moeilijkere zaken, zal je kind meer vertrouwen opbouwen als je hem meer en meer zaken alleen laat doen.

Neem niets persoonlijk

Je kind begint nu een fase die ook wel eens de ‘terrible twos’ genoemd wordt. Tijdens een driftbui wil je kind zijn grenzen testen en maakt hij gebruik van de nieuwe vaardigheden die hij nu meester is, zoals lopen en praten. Wanneer er een conflict ontstaat tussen jouw wensen en die van je kind – wanneer jij bijvoorbeeld wilt dat je kind gaat slapen of dat hij geen vuur aanraakt – kan dit leiden tot meltdowns waarvan je misschien wat overstuur raakt. Het is echter cruciaal dat je kalm en zelfzeker blijft. Wat je kind ook denkt, jij blijft diegene die weet wat het beste is voor je kind. 

TOP