Zindelijkheidstraining

Ah, op het potje leren gaan! Je hebt ongetwijfeld al tientallen verhalen gehoord of gelezen van andere mensen en hun ervaring met zindelijkheidstraining. Van echte kampioenen die uit zichzelf op het potje leren gaan en binnen drie dagen zindelijk zijn tot peuters die het potje doodleuk op hun hoofd zetten waarbij de kaka in het rond vliegt! Onthoud vooral dat je deze periode best met wat humor en veel geduld tegemoet gaat. Ieder kind wordt vroeg of laat toch zindelijk. Hoe snel dit gebeurt en hoe oud ze dan zijn, maakt niet uit. Dit zegt niets over jouw kwaliteiten als ouder en over het intelligentieniveau van je kind!

Wanneer de tijd rijp is

Als je start met zindelijkheidstraining voordat je peuter hier klaar voor is, is de kans groot dat jij en je kleintje erg gefrustreerd zullen raken. Het kan zelfs een tegenovergesteld effect hebben. Let dus vooral op signalen van je kleintje om te zien of hij klaar is om op het potje te leren gaan. 

Ergens tussen de leeftijd van 18 maanden en twee jaar leren peuters dat hun lichaam laat weten wanneer ze naar het toilet moeten gaan (meisjes ervaren dit dikwijls op een vroegere leeftijd dan jongens). Maak je geen zorgen als je kleintje al ouder is dan twee jaar! Een van de eerste signalen dat ze klaar zijn voor zindelijkheidstraining kan zijn dat ze plots stoppen met spelen en gaan neerhurken. Of ze roepen met een luide, trotse stem dat ze kaka aan het doen zijn! Hoewel dit gênant kan zijn als dit gebeurt terwijl je in de supermarkt staat, mag je niet vergeten je peuter te loven en aan te moedigen. 

Je peuter kan ook interesse tonen in de badkamer en in wat andere mensen in de badkamer doen. En hij kan misschien zelf al zijn broekje uit- en aandoen. 

Dit zijn allemaal signalen dat je je baby mag voorbereiden op de zindelijkheidstraining.

Tips voor stressvrije zindelijkheidstraining 

Eerst en vooral is het belangrijk te onthouden dat er meerdere manieren bestaan om op een goede manier je kind zindelijk te maken. Iedere baby is uniek en zal op een andere manier reageren. Zoek samen met je peuter naar de beste manier. 

Routine, routine, routine
Net zoals bij het slapen, is het belangrijk om een routine in te bouwen bij de zindelijkheidstraining. Zet het potje op een vaste plaats zodat je peuter altijd weet waar het staat. Gebruik steeds dezelfde zin, bijvoorbeeld “ga op het potje”, en houd je daaraan. Op die manier weet je kleintje precies wat je van hem verlangt. Volg steeds dezelfde routine: broekje naar beneden, op het potje zitten, billetjes afkuisen (zelfs wanneer ze niets in het potje gedaan hebben) en handen wassen. Routines werken rustgevend.

Beloning
Jouw liefde en lof is de belangrijkste beloning voor je kleintje. Geef je peuter een dikke knuffel en een kusje bij iedere poging om op het potje te gaan. Proberen is belangrijker dan slagen! Vele ouders gebruiken een eenvoudig beloningssysteem, zoals stickers. Je kunt zelf een stickerchart maken, waarbij je peuter een sticker mag kleven voor ieder geslaagd potjesbezoek en zo stickers kan ‘sparen’ voor een grotere beloning. Zorg wel dat de beloning niet het doel wordt van de zindelijkheidstraining. Je wilt dat je kind op het potje leert gaan omdat ze zelf kunnen beslissen wanneer ze moeten gaan, en niet omdat ze stickers willen verzamelen!

Met plezier
Je kunt ervoor zorgen dat zindelijkheidstraining een leuk spelletje wordt voor iedereen. Misschien kun je zelf een dansje of liedje uitvinden dat je opvoert wanneer je peuter op het potje geweest is. Overdrijf echter niet – de zindelijkheidstraining mag niet de belangrijkste focus worden voor je peuter. Je moet ook vermijden dat je peuter zich onder druk gezet voelt!

Blijf kalm
Ongelukjes zijn snel gebeurd. Zolang je kalm reageert en positief blijft, is dit niet erg. Probeer geen stress te vertonen tijdens de zindelijkheidstraining, want dit kan je peuter verwarren en onder druk zetten, waarbij het hele proces eerder een gevecht wordt. Je peuter zal wel op het potje gaan wanneer hij hier klaar voor is. Denk eraan dat jullie beiden een team vormen! Samen lukt het wel!

TOP