Smile! De eerste tandjes!

Is je baby de laatste tijd erg lastig en geïrriteerd? Dit kan een teken zijn dat de eerste tandjes eraan komen.

Het krijgen van tandjes is niet leuk voor de baby en kan ook lastig zijn voor jou. Een tand die door het tandvlees komt, kan pijn doen, en het kan zijn dat je baby koorts maakt door het krijgen van tandjes.  

Je kunt de pijn verzachten en de koorts verhelpen door een correcte dosis paracetamol toe te dienen. Ga altijd eerst langs bij de dokter wanneer je je baby voor het eerst medicatie wilt toedienen. Een bijtring die je in de koelkast kunt laten afkoelen, of een verdovende gel, kan soelaas brengen.  

Sommige mama’s merken op dat hun baby luieruitslag krijgt wanneer de eerste tandjes doorkomen. Wees dus extra oplettend en zorg ervoor dat de billetjes van je baby altijd droog en proper zijn. Het extra kwijl en de koorts kunnen leiden tot diarree. Controleer regelmatig of de luier van je kleintje nog droog is. 

Zodra de eerste tand door het tandvlees zit – gewoonlijk is dit een tand vooraan, onderaan het gebit – moet je beginnen met dagelijks de tandjes te poetsen. Gebruik hiervoor een zacht tandenborsteltje met een klein beetje tandpasta. Controleer dat de tandpasta geschikt is voor baby’s – eentje met 1000pmm fluoride op het label is prima. Zorg dat het tanden poetsen een leuk ritueel wordt vóór bedtijd. Toon je baby hoe je bewegingen maakt met de tandenborstel, laat je baby op de tandenborstel kauwen als hij dat wilt, en hou samen de tandenborstel vast.

Het doorkomen van de eerste tandjes betekent ook dat het misschien tijd wordt om vast voedsel te introduceren. Gezonheidsprofessionals raden aan te wachten tot 6 maanden vooraleer je vast voedsel introduceert, hoewel je kleintje hierin al veel langer interesse kan vertonen door jou te zien eten en jouw vork proberen te grijpen.

Die eerste hapjes zijn nog geen echt ‘vast voedsel’, ondanks de naam. De voeding bestaat voornamelijk uit gemixte aardappelen met groentjes die je thuis makkelijk zelf kunt maken met een blender. 

Zodra je baby gewend is aan ‘echt’ voedsel, kun je hem aanmoedigen om zelf reepjes wortel of andere lekkere snacks vast te houden en in de mond te steken.

Denk eraan dat bij deze omschakeling naar vast voedsel, de stoelgang van je baby ook zal wijzigen!. 
TOP