Welkom, kleintje!

Je bent mama geworden! Het leek misschien lang te duren, maar nu is het zover: je kleintje is geboren. 

De thuiskomst met een pasgeborene kan wat angst inboezemen bij kersverse mama’s. Na de opwinding van de laatste dagen is het normaal dat je je wat verloren voelt. Met baby’s kun je geen handleiding volgen, en je vraagt je misschien af of je wel zal weten wat je moet doen! Maak je niet teveel zorgen. Er is geen juiste of foute manier – ontdek gewoon wat het best aanvoelt voor jou en je baby. Volg je instinct en laat je leiden door je kleintje. De rest volgt wel vanzelf!

Voor je kleintje is ook alles nieuw

Je baby moet wennen aan de luide, kleurrijke wereld rondom zich, en moet ook nieuwe dingen leren, zoals voeden en stoelgang maken.  

De geboorte was best wel uitputtend voor je kleintje, waardoor hij de eerste nacht waarschijnlijk goed slaapt – op die manier krijg jij ook de kans om wat te herstellen. Maar zodra er honger optreedt, wordt het een ander verhaal. Het kan zijn dat je je baby om het uur of iedere twee uur moet voeden.

Denk nog niet aan routines

Denk er zelfs nog niet aan om een routine te proberen inbouwen tijdens die eerste dagen. Pasgeborenen hebben nog geen ritme dat hun lichaamsklok regelt, waardoor ze nog niet in staat zijn om dag en nacht te onderscheiden.

Tijdens de eerste week moet je je vooral focusen op het voeden van je baby, of je nu borstvoeding of flesjes geeft, of een combinatie daarvan. Voeden op vraag is erg belangrijk aangezien de maag van je baby nog heel klein is en hij veel kleine voedingen nodig heeft. Daardoor zul je ondervinden dat het voeden nog erg onregelmatig gebeurt – soms ieder uur, soms met enkele uren ertussen. 

Uiteraard moet de melk die je baby drinkt er langs het andere eind ook uitkomen! Je zal al snel ondervinden hoe vaak je luiers mag verversen – soms tot 12 luiers per dag. Zelfs als het luiers verversen in het begin nog wat moeilijk lijkt, zul je snel een expert worden! Wees extra voorzichtig met het stompje van de navelstreng. Vouw de luier vooraan wat naar onder zodat hij niet tegen de navelstreng wrijft.

Denk eraan dat je tijdens het verversen van de luier ook de kans kunt grijpen om met je baby te communiceren. Praat en zing terwijl je de luier ververst, speel kiekeboe en geef je baby een zoentje wanneer hij weer proper ligt. 

Je baby hoeft tijdens de eerste week nog niet iedere dag in bad. Was het gezichtje en de billetjes van je kleintje iedere dag met een doek, wat warm water en zachte zeep voor pasgeborenen. 

De ervaring delen

Hoewel je als mama als een leeuwin over haar kleintje waakt, is het belangrijk dat je ook je partner bij dit hele gebeuren betrekt. Jij hebt de unieke ervaring gehad om negen maanden een baby in jou te voelen. Nu is het tijd om ook de papa een band te laten ontwikkelen met jullie kleintje. Laat soms eens iets over aan de papa, zodat ook hij de kans krijgt om jullie baby beter te leren kennen, terwijl jij even kunt rusten! 

Baby Blues

Het is heel normaal voor een kersverse mama om zich wat emotioneel te voelen tijdens de eerste dagen na de bevalling. Dit zijn de hormonale wijzigingen die zich afspelen in je lichaam. Als je je toch zorgen maakt dat er meer aan de hand is, kun je contact opnemen met je vroedvrouw.

Wat je baby jou probeert te vertellen

Alle baby’s huilen verschillend. Leer de verschillende klanken van je kleintje herkennen zodat je makkelijker weet wat hij nodig heeft.

Ik heb honger!
Een kort gehuil met een lage toon die steeds luider wordt en niet ophoudt tot je kleintje krijgt wat hij verlangt, betekent dat je hem moet voeden, zelfs wanneer er net een voeding achter de rug is. Het is mogelijk dat je baby tijdens de eerste voeding niet genoeg gegeten had. 

Ik moet boeren!
Een plotse, scherpe klank na een voeding is vaak een teken dat je baby last heeft van de maag en dat hij moet boeren. Geef zachte, regelmatige klopjes op de rug van je kleintje om het boeren te stimuleren.

Laat me even alleen!
Een afwisselend geluid, van lastig huilen tot lachen. Hoewel je je baby wel uren zou kunnen knuffelen, moet je ook leren dat er momenten zijn waarop hij even liever alleen is. Een ander signaal hiervoor is het plots wegdraaien van het hoofdje van stimulerende geluiden of beelden. Leg je kleintje gewoon met een speeltje in bed.  

Ik ben moe!
Een zacht gehuil dat steeds begint en ophoudt en geleidelijk opbouwt tot een stevig gejammer. Dit is een teken dat je baby wilt slapen. Op sommige dagen zal je baby al eens vaker slaap nodig hebben dan op andere. Tijdens de eerste weken volg je best gewoon de signalen van je baby.  

Ik voel me niet lekker!
Een uitzonderlijk gehuil dat je niet vaak hoort, kan betekenen dat je baby zich niet lekker voelt. Het gehuil is duidelijk anders dan het gehuil van honger of frustratie. Als je vindt dat je baby niet ‘normaal’ huilt en je baby geeft ook andere signalen zoals bijvoorbeeld minder goed eten, volg dan gewoon je instinct en bel de dokter. 

TOP