Maak je klaar voor de grote dag!

Je bent er bijna! Je bent waarschijnlijk al helemaal klaar voor de bevalling. Misschien voel je soms al heftige krampen en denk je dat de weeën zijn gestart. Toch zijn dit waarschijnlijk gewoon oefenweeën – ook voorweeën of valse weeën genaamd. Dit is perfect normaal. Het is gewoon je baarmoeder die begint te oefenen voor de bevalling. Indien je je echter zorgen maakt, neem je best contact op met je dokter of vroedvrouw.

Je baby bereidt zich ook voor op de grote dag, en oefent al een pak vaardigheden die nodig zullen zijn na de geboorte, zoals zuigen en slikken.

Nu is dus het ideale moment om de laatste zaken in orde te brengen zodat alles zo vlot mogelijk kan verlopen. 

De babykamer inrichten!

Indien je dit nog niet gedaan hebt, is het nu tijd om de babykamer in te richten. Als je het geslacht van je kleintje al weet, wil je misschien de traditie van een roze of blauwe kamer volgen. Of misschien verkies je liever een neutrale kleur, zoals geel of een mooie witte kleur. Je baby zal nog geen onderscheid kunnen maken tussen gelijkaardige kleuren. Hang dus enkele leuke contrasterende spulletjes in de kamer of kaders aan de muren.

De weg plannen

Binnenkort zullen je weeën beginnen en is het zover! Om overbodige stress te vermijden, plan je best samen met je partner welke route je zult volgen naar het ziekenhuis. Doe alvast een test en volg de route eens op voorhand zodat je weet hoelang je onderweg zult zijn.

Een geboorteplan opstellen

Dit is ook het ideale moment om je geboorteplan klaar te stomen. Dankzij een geboorteplan kun je gemakkelijk duidelijk maken aan de vroedvrouwen en dokters hoe jij de bevalling het liefst ziet verlopen. Je kunt zaken vermelden zoals wie je bij je wilt tijdens de bevalling, enige voorkeurposities die je in gedachten hebt, welke vorm van pijnstillers je al dan niet toegediend wenst te krijgen, enzovoort. 

Denk er wel aan dat een geboorteplan slechts een schets is van hoe je de bevalling het liefst ziet verlopen. Niets is zeker, en de kans bestaat dat je tijdens de bevalling plots iets anders wenst dan wat je had genoteerd in je geboorteplan. Het is ook mogelijk dat de gynaecoloog of vroedvrouwen sommige zaken uit je geboorteplan afraden. Wees flexibel en sta open voor ander advies. Een bevalling verloopt niet altijd volgens plan. Hoe meer ontspannen je bent over het verloop van de bevalling, hoe beter de ervaring zal zijn voor iedereen die erbij betrokken is.

Essentiële benodigdheden voor de baby na de geboorte
 • Luiers voor pasgeborenen – je baby kan tot 12 keer per dag een verse luier nodig hebben gedurende de eerste maanden. Koop dus grote hoeveelheden!
 • 1 pak kleertjes voor de trip naar huis 
 • 5-10 body’s – om te dragen tijdens het slapen en gewoon tijdens de dag
 • 3 outfits met t-shirt en broek
 • 3-4 slaapzakjes die je onderaan dichtknoopt 
 • 1 trui
 • 1 jas 
 • 3 babydekens
 • 5-15 fijne katoenen doeken – deze zijn essentieel wanneer baby boertjes laat
 • 5-10 paar sokken
 • 1-2 mutsen – vooral wanneer je baby in de winter wordt geboren 
 • 2-4 babyhanddoeken – handdoeken met een kap maken het extra makkelijk voor jou en je baby
Tips om te kiezen

Koop geen kledij met een smalle nekopening want dit maakt het moeilijk voor jou om de kledij over het hoofdje van je kleintje te trekken, waardoor hij wel eens lastig kan worden. Koop vooral kleertjes waarbij je makkelijk de luier kunt verversen. En vergeet niet dat baby’s heel snel uit hun kleertjes groeien tijdens de eerste weken. Je kunt misschien vragen aan familie en vrienden of ze nog tweedehands kleertjes in bruikleen willen geven?
TOP