Intieme ontmoeting in het derde trimester

Je zit al in het derde trimester van je zwangerschap. De misselijkheid die je misschien voelde, zou nu achter de rug moeten zijn. Sommige mama’s krijgen in het derde trimester zelfs een heel pak energie!

Veel vrouwen krijgen een gevoel van ‘nestdrang’ waarbij ze plots alles rondom hen opgeruimd en netjes willen krijgen. Op die manier bereiden ze zich voor op de komst van hun baby. Profiteer van dit instinctief gevoel, zolang je maar geen zware meubelen probeert te verplaatsen in je eentje!

Terwijl jij je voorbereidt op de komst van je kleintje, bereidt je kleintje zich ook voor op de ontmoeting met jou! Tijdens het groeien, begint je baby meer en meer te reageren op de zaken rondom zich. Op die manier heb je nog meer momenten waarop je een nauwe band kunt ontwikkelen met je baby.  

Tips om contact te maken met je baby

1) Horen
Het gehoor van je baby is al aardig ontwikkeld. Je kleintje is zich niet enkel bewust van het geluid van je hartslag en het grommen van je maag, maar hij hoort ook de geluiden die zich buiten je lichaam afspelen. Hoewel het geluid gedempt wordt door het vruchtwater, kan je baby toch al jouw stem en de stem van anderen beginnen herkennen. Grijp deze kans om een band te ontwikkelen met je kleintje. Praat veel tegen je baby, want dat heeft een kalmerend effect op je kleintje. Vraag aan je partner om ook even een gesprekje te voeren via je buik. Je voelt misschien enkele stampjes als antwoord. Het is verbijsterend hoe je baby reeds het verschil begint te kennen tussen jouw stem en die van anderen.  

Waarom niet samen naar je favoriete muziek luisteren? Je baby zal er van genieten en herkent de liedjes misschien nog na de geboorte. Onderzoek wijst uit dat het spelen van klassieke muziek bevorderlijk is voor de ontwikkeling van de hersenen. Dus waarom dit niet even proberen?

2) Zien
Net zoals bij geluid, is het verbazend hoe baby’s reeds reageren op licht. Je baby opent zijn oogjes al en ziet wat er zich afspeelt binnen de baarmoeder. Schijn met een zaklamp op je buik en je baby draait mogelijk zijn hoofdje in de richting van het licht of probeert zelfs de lichtplek aan te raken.

3) Ruiken
Hoewel je baby op dit moment nog niets kan ruiken, zal het reukvermogen van je kleintje volledig ontwikkeld zijn tegen de geboorte. Houd een teddybeertje dicht tegen je tijdens je zwangerschap. Op die manier wordt jouw geur opgenomen in het beertje. Wanneer je het teddybeertje later aan je pasgeboren baby geeft, zal de geur van het teddybeertje een rustgevend effect hebben op je kleintje.

4) Voelen
De volgende keer dat je je baby voelt stampen of duwen in je buik, leg je je hand naast de plek waar je beweging voelt. Druk voorzichtig op je buik en je zult zien dat je baby soms een duwtje teruggeeft. Je kunt hiervan een spelletje maken, door op verschillende plaatsten op je buik zachtjes te duwen en te wachten tot je baby ‘antwoordt’!

TOP