Wat je nog niet wist over geur en de band tussen jou en je kind

  • De bijzondere babygeur wordt vaak omschreven als zoet. Ook vruchtwater heeft een hele zoete geur. Wist je dat je baby zo zoet ruikt omdat hij negen maanden in vruchtwater heeft gelegen? Je hebt waarschijnlijk ook nog nooit een baby vastgehouden die naar zweet rook .
  • Wist je dat er een eau de Zwitsal bestaat? Een heerlijk parfum met de karakteristieke Zwitsal-geur. Dit is een erg leuk cadeau om aan een ander te geven. Maar het kan natuurlijk ook een fijn luchtje voor jezelf zijn! Zwitsal heeft ook handige geurzakjes. Deze kun je bijvoorbeeld in de kledingkast van je baby leggen. Zo ruiken de kleren van je kleine altijd heerlijk.
  • Geuren roepen herinneren op. Door deze sterke relatie tussen geur en je geheugen, staat de reukzin van alle zintuigen het meest in verband met emoties. Aan de meeste herinneringen hangt immers ook een gevoel! Mensen worden dan ook vaak vrolijk als ze een geur ruiken die ze lekker vinden. De meeste herinneringen van een bepaalde geur komen uit de eerste 10 jaar van je leven. Dit is heel anders dan bijvoorbeeld de herinnering van visuele dingen. Het visueel geheugen is op jonge leeftijd niet zo sterk, daarom vergeet je de vroegste beelden van je leven.
  • Vrouwen krijgen opeens hele nieuwe eetgewoonten wanneer ze zwanger zijn. Maar wist je dat de neus hierachter zit? De neus is gevoeliger wanneer een vrouw zwanger is. Zo kunnen geuren die eerder onopgemerkt gingen opeens een stevig hongergevoel opwekken.
  • Veel diersoorten hebben een hele goede neus, en sommige dieren kunnen hun reukzin zelfs ‘scherpstellen’ op bepaalde geuren. Maar ook mensen kunnen aardig goed ruiken. De mens kan wel 10.000 verschillende geuren onderscheiden. En dat is toch wel indrukwekkend!
TOP