Tips voor als je kind dingen ‘zelluf’ wil doen

  • Vanaf een jaar of twee gaat je kleine steeds meer praten. Benoem dan bij het handen wassen alle voorwerpen, zo oefen je meteen de taalvaardigheid. Dit is de zeep, dit is de kraan, dit is de handdoek… En kijk eens hoe schoon je handjes nu zijn!
  • Kam samen de haartjes, voor de spiegel. Gebruik eventueel wat gel, dan ziet je kind direct het effect ervan. En zeg ook meteen wat rechts is en wat links, zo wordt het een leuk spelletje. Misschien mag je kleine ook jouw haar eens kammen?
  • Oefen bij het aankleden meteen ook het tellen. Hoeveel kledingstukken trekken we vandaag aan? Beentje nummer één, beentje nummer twee! En hoeveel vingers komen er uit de mouw?
  • Doe je kleine eerst in een badje zonder schuimbad en laat hem flink spetteren. Het water blijft gewoon water. Laat hem dan zelf een scheut schuimbad in het water doen en speel door – hij zal meteen snappen dat dat goedje iets heel bijzonders is! Met een badboekje of -puzzel erbij is het feest dan helemaal compleet.
  • Als je je kindje aan het einde van de dag insmeert het bodylotion, kun je vragen: “Wie smeert mama eigenlijk in? Ik weet het echt niet, hoor!” Al snel zal zich een gemotiveerde vrijwilliger aandienen… Oefen ook eens met het nemen van beurten. Eerst jouw arm, dan mama’s arm. Eerst jouw buikje, dan mama’s buik. Zo leert je kleintje zijn aandacht beter te verdelen.
TOP