Peuters in beweging!

Toen je kind nog baby was, deed je alles voor hem/haar. Nu je kleintje de leeftijd van 1,5 jaar heeft bereikt, zal hij/zij meer en meer zelf willen doen: alleen rechtop staan, of zelfs stappen zonder hulp om hun zelfstandigheid op te eisen. Eens ze geproefd hebben van hun nieuwe vrijheid, willen peuters voortdurend in beweging zijn en zal je hen nog moeilijk kunnen tegenhouden.

Wees niet verrast of overbezorgd als je kleintje valt, tenzij hij/zij zich echt pijn doet natuurlijk. Vallen kan heel frustrerend zijn, maar het hoort nu eenmaal bij het proces om te leren stappen en vormt dus de beste oefening. Geduldig zijn is de boodschap! Het is belangrijk dat je peuter genoeg ruimte krijgt om zijn/haar nieuwe vorm van zelfstandigheid uit te testen.

Wil je je kleintje graag helpen? Probeer dan een soort grappige gewoonte te ontwikkelen waarbij je naast hem/haar loopt en ‘per ongeluk’ struikelt. Als je hem/haar hierdoor aan het lachen kunt brengen, zal je kind meer zelfzekerheid ontwikkelen over zijn/haar eigen loopvaardigheden. Ook met stabiel duwspeelgoed, zoals een wagentje met een handvat, help je hem/haar steviger op zijn/haar beentjes te staan. 


Andere ontwikkelingen: waar zijn die handjes?    

Een andere ontwikkeling die je misschien al hebt opgemerkt, is dat je peuter zijn/haar kleine handjes slim gaat bewegen en gebruiken. Je ziet hem/haar vast wel eens grijpen naar kleine voorwerpen, zoals bouwblokken, die hij/zij opraapt en weggooit. Zelfs kleine stukjes eten, zoals koekkruimels, vormen geen probleem meer!

Als je dit nog niet hebt gedaan, installeer je nu best ‘kindveilige’ sloten op je keukenkastjes, om te voorkomen dat je kleintje scherpe voorwerpen of andere gevaarlijke huishoudspullen in zijn/haar handjes krijgt. Je peuter is heel nieuwsgierig en zal alles willen vastgrijpen en aanraken. Zorg er dus voor dat je steeds een oogje in het zeil houdt wanneer hij/zij in de buurt van tafels met scherpe randen speelt, en houd hem/haar buiten het bereik van licht ontvlambare voorwerpen zoals lucifers of aanstekers. Het plaatsen van een veiligheidshekje aan elke trap is een andere goede manier om je peuter te behoeden van verwondingen.

Mits een beetje toezicht wil je je kind natuurlijk wel genoeg kansen bieden om de wereld – binnen én buiten – te ontdekken. Dit zal niet enkel zijn/haar lichamelijke vaardigheden verder stimuleren, maar ook zijn/haar emotionele en sociale ontwikkeling. Met andere woorden: het geeft een stevige boost aan zijn/haar zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen!

TOP