De slaapontwikkeling van mijn baby

Een pasgeboren baby’tje slaapt erg veel en dit is volkomen normaal. De eerste drie maanden slaapt een baby zelfs tussen 10 en 18 uur per etmaal! De eerste maand merkt een baby’tje niet eens dat er een verschil is tussen dag en nacht. De momenten waarop je kindje wakker wordt zijn dan nog afhankelijk van zijn maag: hij wordt wakker wanneer hij honger begint te krijgen.

Na zes maanden neemt de hoeveelheid slaap die je baby nodig heeft, af. Een kind slaapt dan ongeveer 13 tot 14 uur per etmaal en de meeste slaap is ’s nachts. Driekwart van de baby’s slaapt ’s nachts zelfs aan één stuk door.

Tussen zes en achttien maanden zul je merken dat je kleintje geleidelijk aan steeds meer binnen een vast patroon slaapt. Hij slaapt dan ongeveer 10 uur per nacht en heeft overdag behoefte aan twee dutjes: een ’s ochtend en een ’s avonds. Naarmate je kleintje ouder wordt, worden deze dutjes ook steeds korter. Vanaf anderhalf jaar hoeven kinderen alleen nog een middagdutje te doen. Zo blijft er ook meer tijd over om samen te spelen!

TOP