Waarom hebben baby’s zo’n heerlijk zachte huid?

De huid van je kleintje is heel anders dan een volwassen huid. De babyhuid ziet er heel mooi uit en voelt heerlijk zacht aan. Maar eigenlijk is de huid van je kindje nog kwetsbaar, deze heeft namelijk een andere structuur. Een babyhuid wordt bijvoorbeeld sneller droog. Dit komt omdat de huid van je kindje makkelijk water opneemt, maar dit water ook heel snel weer loslaat.

Het babyhuidje is ook veel minder in aanraking geweest met de zon en andere factoren van buitenaf. De volwassenen huid kan zich daar goed tegen beschermen, maar bij een baby werkt deze bescherming nog niet zo goed. Deze functies van de huid moeten zich eerst nog verder ontwikkelen. Daardoor is de huid van je kleintje vatbaarder voor irritaties of vlekjes.

Er is ook een evolutionaire reden voor de zachtheid van een babyhuid. Niet alleen mensenbaby’s hebben een bijzondere huid. Ook puppy’s, jonge poesjes en eigenlijk alle babyzoogdieren hebben een extra zachte huid. Deze bijzondere huid is kenmerkend voor jonge, kwetsbare en onzelfstandige wezens. Hierdoor voelen volwassenen zich geroepen om te zorgen voor zo’n kleintje en het te beschermen. Het is dus eigenlijk een trucje van de natuur: de zachte huid van een baby roept op tot verzorging en aandacht – en wie doet dat nou niet graag?

TOP