Tips om het verschonen gemakkelijk en leuk te maken

  • Een goede voorbereiding kan nooit kwaad. Er komt veel kijken bij het verschonen van de luier van je kleintje: billendoekjes, billencrème, schone luiers en eventueel speeltjes. Als je alle spullen van tevoren klaarlegt gaat het verschonen een stuk soepeler. En omdat je alles al bij de hand hebt, kun je je compleet richten op dit moment met je kindje.
  • Speelgoed waar je niet op elk moment mee kan spelen is natuurlijk veel spannender! Geef je baby een bijzonder speeltje dat alleen tijdens de verschoning tevoorschijn komt. Als je dit speeltje bewaart voor de verschoning, blijft dit interessant en nieuw voor je kleintje – en dat is een goede afleiding.
  • Het verschonen van de luier kan ook een leerzaam momentje voor je kindje zijn. Zo kun je bijvoorbeeld samen tellen of het alfabet opnoemen. Hierdoor verleg je de aandacht van het verschonen, en is het ook nuttig voor later!
  • Baby’s zijn zeer opmerkzaam. Als je laat merken dat je het verschonen zelf niet leuk vindt of er eigenlijk geen tijd voor hebt, merkt je baby dit ook. Dan kan het verwisselen van de luier een vervelend moment worden. Door opgewekt te praten of om samen een liedje te zingen, kun je van de verschoning juist een fijn moment maken. Zo is het voor je kindje leuk, maar ook voor jou.
  • Niets is leuker voor je kleintje dan samen spelen. Tijdens de verschoning kan dat natuurlijk ook! Doe samen een spelletje met de luier. Je kan er verstoppertje mee spelen, of de luier een naam geven. Op die manier wordt het verschonen een leuke en herkenbare ervaring waar je baby naar uitkijkt.
  • Om je baby tijdens het verschonen af te leiden, kan je een mobiel of iets anders leuks boven de verschoningstafel hangen. Het is leuk om te zien hoe je kleintje vol bewondering naar boven kan blijven kijken.
  • Betrek je kleintje bij de verschoning. Als hij wat ouder is kan je hem mee laten helpen: billendoekjes aangeven, of kleertjes laten kiezen. Je baby vindt het leuk om te mogen helpen en dingen te leren, maar ook om dingen zelf te doen.
TOP