Waarom krijgt mijn kindje luieruitslag?

Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het ontstaan van luieruitslag. De vochtigheid, warmte en wrijving van de luier op de billen maken de huid kwetsbaar. Ook zitten er in de ontlasting enzymen die de huid irriteren. Als de ontlasting in aanraking komt met urine worden de irriterende enzymen nog actiever. Dit vergroot de kans op luieruitslag.

Sommige kindjes krijgen meer last van luieruitslag wanneer ze tandjes beginnen te krijgen. Hier zijn verschillende verklaringen voor. Wanneer de tandjes doorkomen, kan het tandvlees pijnlijk en rood worden. Het tandvlees kan zelfs een beetje ontsteken; dit is normaal en je kan er niet veel aan doen. Soms komen de stoffen uit die ontsteking terecht in de maag, wat weer kan leiden tot diarree.

Een andere verklaring is dat het voor je kindje geen fijn gevoel is wanneer de tandjes doorkomen. Het doet zeer en vaak slapen baby’s er slecht door. Deze vorm van stress zorgt ervoor dat het afweersysteem van je baby minder goed werkt. Hierdoor is je kindje minder goed beschermd tegen stoffen van buitenaf. Ook de billen zijn dan gevoeliger en zo wordt de kans op luieruitslag groter.

TOP