Tips voor jou én je kleintje in je buik

  • Nadat je weken geen idee hebt gehad van wat er allemaal gebeurt in je buik, kan je na 20 weken je baby voelen bewegen. Je kunt dan contact maken met je kleintje door over je buik te aaien als je baby trapt. Sommige moeders merken dan dat hun baby’tje naar hun hand ‘toe zwemt’. Als je je hand dan verplaatst over je buik, laat je je kleintje in je buik bewegen. Ook voor je partner en broertjes of zusjes  is het erg spannend en leuk om te voelen dat het nieuwe baby’tje in jouw buik beweegt!
  • Een bijzonder moment tijdens de zwangerschap is je eerste echo, waarop je voor het eerst het lijfje, hoofdje en de handjes en voetjes van je kleintje al kan zien. Schrijf je ervaringen op in een zwangerschapsdagboek. Bijvoorbeeld over hoe het was bij de gynaecoloog, of over hoe het gaat met het babykamertje. Plak er ook foto’s bij, dat maakt het straks extra leuk om samen met je kleintje het boek weer eens door te lezen.
  • Na 24 weken kan je baby’tje jouw hartslag en het rommelen van je maag al horen. Ook kan hij geluiden van buiten jouw lichaam waarnemen en jouw stem horen wanneer je praat. Probeer bijvoorbeeld ook eens samen naar muziek te luisteren. Zet je favoriete muziek op en zing mee – als je kleintje straks is geboren, zul je zien dat hij hierop sneller reageert dan op onbekende muziek.
  • Geur is één van de best ontwikkelde zintuigen van je kleintje, al direct bij de geboorte. Je kunt nu alvast een knuffel bij je houden of naast je leggen op de bank. Daardoor zal het knuffeltje naar jou gaan ruiken. Omdat je baby na de geboorte deze geuren snel herkent, ben je door die knuffel altijd een beetje in de buurt!
  • Het bedenken van een naam, het versieren van de kinderkamer en het kopen en krijgen van de eerste babyspulletjes zijn ook leuke manieren om nog voor de geboorte al een band te vormen met je kindje.
  • En vergeet ook niet om af en toe een momentje rust te nemen. Zorg goed voor jezelf want daar heeft jouw baby alleen maar baat bij. Dus: geniet van je vrije tijd. Als je zelf lekker ontspannen bent, zal je kleintje dit al merken.
TOP